Cautare
, Contributor

Burse |
|

Bursa din Londra a fost de acord să vândă Borsa Italiana pentru 5 miliarde de dolari

Bursa din Londra a anunțat, vineri, că a ajuns la un acord privind vânzarea Borsa Italiana, operatorul bursei de la Milano, către grupul Euronext NV şi două bănci italiene, în schimbul unei sume de peste 5 miliarde de dolari.  
 aboneaza-te
bursa

Operatorul bursei de la Londra, London Stock Exchange Group Plc, a anunțat tranzacția într-o declarație vineri, după discuții începute luna trecută, relatează Bloomberg. 

Prin această decizie, LSE obține aprobarea Uniunii Europene pentru preluarea furnizorului de date şi analize financiare Refinitiv, pentru 27 miliarde de dolari. De asemenea, un pachet de 45% din acţiunile Refinitiv este deţinut de Thomson Reuters, firma mamă a Reuters News.

„Credem că vânzarea grupului Borsa Italiana va contribui semnificativ la soluționarea preocupărilor UE în materie de concurență”, a declarat David Schwimmer, director executiv al LSE.

Tranzacția, în valoare de 4,325 miliarde euro (5,1 miliarde de dolari), va crea cel mai mare loc de listare din Europa.

Așadar, Euronext NV, care deţine deja bursele de valori de la Paris, Bruxelles şi Amsterdam, va pune mâna şi pe bursa de la Milano, cu sprijinul Cassa Depositi e Prestiti (CDP) şi Intesa Sanpaolo. Astfel CDP va achiziționa o participație de 7,3%, iar Intesa aproximativ 1,3% în Euronext.

“Achiziționarea Borsa Italiana este un moment de cotitură în istoria Euronext”, a declarat directorul general Stephane Boujnah, citat de Bloomberg. „Acesta marchează realizarea ambiției noastre de a construi infrastructura de piață pan-europeană de vârf și de a crea coloana vertebrală a uniunii piețelor europene de capital.”

În urma acestui acord, Euronext se va ocupa de un sfert din totalul tranzacțiilor cu acțiuni din Europa, iar 28 dintre companiile Euro Stoxx 50 vor fi listate pe piețele sale. Tranzacția oferă Euronext un centru de compensare pentru prima dată, precum și un depozit de valori mobiliare, bursă și platformă de obligațiuni.

Borsa Italiana este văzută ca un activ strategic în Italia datorită dreptului său de proprietate asupra MTS SpA, o platformă utilizată pentru tranzacționarea de obligațiuni de stat. 

Se preconizează că tranzacția se va încheia în prima jumătate a anului viitor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii