FacebookTwitterLinkedIn

„Este cea mai bună lună ianuarie din ultimii șase ani pentru indicele BET. Avansul consemnat de bursa de la București este al doilea cel mai mare din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, un ritm mai mare de creștere fiind înregistrat în ianuarie 2018 doar bursa de la Atena, potrivit datelor Reuters”, se scrie într-un comunicat de presă al BB.

Indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a avansat luna trecută tot cu 8% și a ajuns la un nivel de 11.256 de puncte.

Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a depășit nivelul de 200 milioane de euro în ianuarie, pe fondul intensificării activității investitorilor. Valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a fost de 10,4 milioane euro în ianuarie, cu aproape un milion de euro peste media anului anterior”, a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Datele din raportul de piață pentru ianuarie 2018 sunt exprimate exclusiv pentru luna respectivă. De la începutul anului 2018 și până la finalul zilei de 8 februarie, creșterea BET a fost de peste 3%.

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a depășit 21 de miliarde de euro la finalul lunii trecute, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a ajuns la aproape 38,5 miliarde de euro.

Este un început puternic, însă nu suficient, pentru a duce piața locală spre potențialul maxim de lichiditate, care poate fi atins pe măsură ce vom implementa noi măsuri care să susțină dezvoltarea acesteia. Suntem optimiști pentru că, pe plan intern, tot mai multe companii sunt interesate să se listeze la BVB”, a susținut Adrian Tănase (foto), CEO-ul BVB, ales la începutul lunii decembrie și instalat în ianuarie.

Obiectivul principal al mandatului lui Tănase este atingerea potențialului maxim de lichiditate al bursei și acest lucru poate veni din trei direcții.

Prima direcție vine din listări, adică din creșterea numărului de companii listate. Ca să avem lichiditate, trebuie să avem companii listate și de aceea acest proces este foarte important. Fără companii noi la bursă, orice am face, ca platformă de tranzacţionare, am avea un potenţial limitat. A doua dimenisiune se referă la accesul investitorilor la piață: orice investitor, român sau străin, ar trebui să poată tranzacționa la bursa noastră. Daca există vreun investitor care nu poate tranzacționa, atunci acest lucru limitează potențialul de tranzacționare. Trebuie să dispară orice barieră de a tranzacţiona la BVB. A treia dimensiune, foarte importantă, este reprezentată de posibilitatea de a tranzacţiona «idei de investiții». E nevoie să avem o contraparte centrală (CCP), e nevoie de short-selling (vânzarea în lipsă), e nevoie să refacem piața de derivate. Sunt doar câteva exemple care vor contribui la dezvoltarea bursei noastre”, a declarat CEO-ul BVB.