FacebookTwitterLinkedIn

Această reacție chineză vine în urma acuzațiilor occidentale legate de abuzurile din Xinjiang, relatează Reuters. Astfel, China a sancționat vineri organizațiile din Regatul Unit pentru ceea ce a numit „minciuni și dezinformări” despre Xinjiang, la câteva zile după ce Marea Britanie a impus sancțiuni pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului în regiunea vestică a Chinei.

Burberry este membru al Better Cotton Initiative, un grup care promovează producția durabilă de bumbac și care a declarat, în octombrie, că suspendă aprobarea bumbacului provenit din Xinjiang, invocând preocupări legate de drepturile omului.

Actrița chineză premiată Zhou Dongyu și-a reziliat contractul cu Burberry în calitate de ambasador al mărcii, deoarece nu și-a declarat „clar și public poziția față de bumbacul din Xinjiang”, a anunțat joi agenția sa.

Designul iconic în carouri al companiei a fost, de asemenea, eliminat din îmbrăcămintea purtată de personajele din jocul video „Honor of Kings” al Tencent Holdings Ltd, potrivit unei postări în contul oficial Weibo al jocului.

Potrivit site-ului oficial, bumbacul Burberry provine din Statele Unite, Australia, Turcia, India și Egipt.

Mai multe mărci precum H&M, Adidas AG și Nike Inc și-au exprimat anterior puncte de vedere critice asupra condițiilor de muncă din Xinjiang, cea mai mare regiune producătoare de bumbac din China.

Activiștii și experții în drepturile ONU au făcut acuzații că este aplicată munca forțată și detenția asupra celor din Xinjiang. China neagă aceste afirmații și spune că acțiunile sale din regiune sunt necesare pentru a contracara extremismul.

Într-o scrisoare adresată parlamentarilor britanici în noiembrie, Burberry a declarat că nu a efectuat operațiuni în Xinjiang și nu lucrează cu niciun furnizor cu sediul acolo, adăugând că nu a acceptat nicio formă de sclavie modernă în rândul furnizorilor săi.

Consiliul Național pentru Textile și Îmbrăcăminte din China a cerut brandurilor internaționale să înceteze „comportamentul greșit”, inclusiv excluderea bumbacului din Xinjiang în lanțul lor de aprovizionare, din respect pentru clienții chinezi.

În consecință, parlamentarul din Hong Kong, Regina Ip, a declarat că va înceta să cumpere Burberry.

„Burberry este unul dintre brandurile mele preferate. Dar voi înceta să cumpăr produse Burberry. Stau alături de țara mea în boicotarea companiilor care răspândesc minciuni despre Xinjiang ”, a scris Ip pe contul ei de Twitter.

Burberry Group este o casă de modă britanică care produce haine, parfumuri și accesorii de lux. Compania este listată la Bursa din Londra și face parte din indicele FTSE 100.