FacebookTwitterLinkedIn

Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

CARE – grija pentru cei din jur.

Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Provocările și incertitudinea aduse de pandemie au afectat în mod clar oamenii și organizațiile deopotrivă. În același timp, pandemia a adus o transformare digitală semnificativă la nivel global, care a accelerat utilizarea tehnologiei în domeniul bancar, al serviciilor medicale, în modul de lucru la distanță și în multe alte domenii. Aș spune că industria bancară din România a fost foarte rezistentă în a trece printr-un context economic și politic instabil și s-a adaptat rapid noului context. La Patria Bank, ne-am concentrat și pe a fi aproape de clienții noștri, ajutându-i să înțeleagă și să folosească digital banking-ul în avantajul lor.

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Echipa și clienții noștri. Este întotdeauna despre oameni în business și ei sunt sursa mea de satisfacție și optimism. În plus, ultimii doi ani au făcut conexiunile dintre oameni mai puternice; deși în distanțare fizică am realizat conexiuni sociale mai puternice.

Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Cred că antreprenorii români sunt foarte hotărâți și orientați către soluții. Este un amestec de creativitate și supraviețuire care îi face să continue, să se reinventeze și să găsească noi modalități de a menține afacerea deschisă. Nu este întotdeauna ușor, dar este în ADN-ul antreprenorilor să creeze viitorul și această perioadă de i-a făcut mai rezistenți și mai pregătiți la incertitudini.

Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021?  Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

Într-un an economic extrem de dificil, programele IMM Invest și Agro Invest au fost extrem de importante.

Consider că România are un potențial semnificativ de creștere și redresare având în vedere fondurile PNRR, care ar trebui prioritizate pentru a închide decalajul digital și economic dintre rural și urban, pentru a susține sectorul IMM-urilor precum și pentru a sprijini industriile grav afectate (HORECA, de exemplu).

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Accelerarea acțiunilor privind schimbările climatice este atât o prioritate cât și cea mai mare provocare pe care intregul glob trebuie sa o adreseze de acum încolo.