FacebookTwitterLinkedIn

Nikolina Angelkova, ministrul Turismului din Bulgaria, s-a sfătuit cu reprezentanți ai instituțiilor și companiilor din Grecia, România, Germania, Israel, Turcia, Polonia, dar și alte state, despre ieșirea din criza coronavirus, informează Novinite, citat de Agerpres.

Ministrul Turismului a declarat : “Perspectivele Bulgariei ca destinaţie turistică sunt optimiste, deoarece suntem printre ţările cu măsuri eficiente de prevenire a răspândirii pandemiei. În cadrul discuţiilor, principalii tour-operatori din aceste state ne-au informat că intenţionează să ofere zboruri charter spre Bulgaria de la începutul acestei luni şi începutul lunii viitoare. Ne concentrăm pe turiştii din Bulgaria şi pe cei din ţările vecine şi, desigur, pe oaspeţii de pe pieţele turistice din UE, (…) care au o situaţie epidemică similară”.

Parlamentul Bulgariei a aprobat săptămâna aceasta inițiativa Guvernului cu privire la reducerea TVA-ului pentru restaurante şi servicii de catering până la 9%, de la 20%, începând din iulie 2020. Astfel, dorește să susțină industria ospitalității pentru ca aceasta să își revină după pandemie. Reducerea cotei de TVA va fi disponibilă până la sfârșitul anului 2021.

În Bulgaria, turismul este una dintre principalele surse de venit de vreme ce această ramură reprezintă 8% din PIB. Anul trecut, aproximativ 9,3 milioane de turiști străini au vizitat Bulgaria, înregistrând o creștere de 0,4% față de anul 2018. Cu toate acestea, prognoza pentru anul 2020 nu aduce la fel de multă speranță din cauza crizei coronavirus care a afectat toate statele UE. Autoritățile de la Sofia preconizează că Bulgaria se va confrunta cu un declin economic de 3%, în timp ce Comisia Europeană vede scenariul și mai sumbru, cu o contracție economică de 7,2%.