FacebookTwitterLinkedIn

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a anunțat luni că vor fi alocate fonduri noi în valoare de 600 milioane de euro, bani care vor servi la resuscitarea economiei afectata de criza coronavirus și susținerea cadrelor medicale din prima linie, informează Reuters, citat de Agerpres.

Deși a fost presat de opoziție și manifestanți să demisioneze, premierul Borisov a declarat că dorește să împiedice un “haos” politic după ce Bulgaria se confruntă deja cu suficiente probleme, precum criza economică ce a afectat veniturile și locurile de muncă.

Guvernul bulgar a aprobat, de asemenea, și majorarea salariilor medicilor din prima linie până la sfârșitul anului 2020. Mai mult decât atât, categoriile vulnerabile la noul virus, precum pensionarii, vor primi bonusuri. În următoarele trei luni, fiecare pensionar va primi 50 de leva în plus, după care aceste bonusuri vor fi rediscutate în funcție de evoluția pandemiei.

Totodată, va crește și ajutorul de șomaj, de la 9 la 12 leva pe zi, a mai adăugat premierul. Ministerul Culturii va primi la rândul său 15 milioane de leva pentru a finanţa proiectele artiştilor liber-profesioniști.

Guvernul va aloca fonduri în valoare de 430 milioane de leva pentru susținerea afacerilor din domenii precum transporturi, construcții și turism, ajutându-le să reziste scăderii economice de 7% preconizată de Comisia Europeană pentru anul 2020.

Prin ordinul ministrului sănătății, starea de urgență epidemică va fi prelungită până la 31 august, a mai anunțat premierul Borisov.