Cautare
, Contributor

Opinie |
|

Bujori galbeni și păpădii mov

Am primit un buchet de bujori galbeni imenși, superbi, neașteptați, așa cum nu am mai văzut vreodată. De un galben pal și un diametru impresionant, au făcut deliciul colegilor de birou care se îngrămădeau să-i vadă și să mă întrebe dacă sunt adevărați.
IMG_4125

I-am primit în dimineața unei zile complicate, care urmase unei alte zile la fel de complicate, așa că pentru mine au fost un adevărat balsam. Așa cum mi-am dat seama, a fost natura, atâta câtă este ea în București, în ultimul an și jumătate – tot așa, o perioadă foarte complicată.

Așa că m-am gândit să alcătuiesc un foarte mic ghid al Bucureștiului înflorit, așa cum îl cunosc eu din preumblările mele din ultimii ani.

Dacă vreți să vedeți stânjenei galbeni sau magnolii galbene – neapărat treceți prin Cotroceni, unde am văzut și stânjenei portocalii, undeva pe Lister.

Tot Cotrocenii sunt, cred, campioni la tei, la magnolii de toate formele, la iasomie (în timp ce scriu, iasomia de la birou emană niște efluvii amețitoare) și la caprifoi.

O glicină superbă se află pe Bulevardul Regina Maria, iar alta la fel de spectaculoasă – într-o curte interioară de pe Lister (tot în Cotroceni) – se vede foarte bine și din stradă, nu a fost nevoie să mă sui pe gardul omului.

Magnolia uriașă de pe Gandhi este într-adevăr spectaculoasă, dar mărturisesc că amintirile mele din ultimii 27 de ani se leagă de cele două magnolii minunate de pe Jean-Louis Calderon, de la Ambasada Ungariei. Anul trecut a fost prima dată când le-am ratat și nu le-am văzut înflorite, din cauza lockdownului, lucru care m-a întristat și m-a urmărit tot anul.

În Cișmigiu veți vedea un covor de lalele în grădinița unui bloc și, tot acolo, bucuriile mele mari din fiecare an: copăcelul de vizavi de Primăria Capitalei, care, atunci când înflorește, seamănă perfect cu o imensă vată pe băț, și păpădiile uriașe mov. Da, mov, este singurul loc în care am văzut așa ceva – la ora la care scriu aceste rânduri, sunt încă înflorite și de-abia aștept să mă mai bucur de ele după ce „scap” de la birou.

Tot în Cișmigiu, castanii imenși, care străjuiesc intrarea din Știrbei Vodă, fac flori roz. Ce-ar spune Geo Bogza? De fapt, cred că la ei s-a referit când vorbea despre castani, pentru că locuia foarte aproape de Cișmigiu, lângă fratele său, Radu Tudoran (și acum mă mai uimește această informație, la atâția ani după ce am aflat-o).

Dar despre scriitori români care îmi plac, poate altă dată.

Până atunci, să privim cerul, cum ne îndeamnă celebrul graffiti de pe zidurile gri, dar să privim și natura. Ajută.

#sătrăimfrumos

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii