Cautare
, Contributor

Opinii |
|

Bugetul TVR împinge mizeria sub preș și decontează digitalizarea terestră

Alocarea bugetară astronomică de la TVR, de 950 de milioane de lei pentru 2017, ce reiese din proiectul bugetului de stat, pare o glumă proastă. Astronomica cifra de la TVR este însă doar o cifră, să nu creadă cineva că TVR o să și vadă, efectiv, atâția bani, în cash. 
tvr.jpg

Mă aștept ca vistiernicii de la stat să semneze un transfer masiv de fonduri pentru ca apoi, peste puțin timp, să primească la loc banii înapoi, în contul datoriilor TVR către bugetul statului. În mod real, bugetul TVR este mai mic.

Tolo scrie că TVR și Radio România primesc cât toată piața privată de media într-un an. Rămâne de văzut dacă „economia planificată” e totuna cu „economia reală”. Mie nu mi se pare decât o stingere a datoriei către buget din banii… de la buget. Sau puteți să-i ziceți cum vreți. Ajutor de stat. Ștergerea datoriilor. Preluarea deficitului la datoria publică.

Și așa, și din taxă, dacă ar fi fost menținută, tot poporul plătește. Ceea ce era clar încă de la început. Mie mi se pare mai grav că proiectul de buget al TVR pe 2017 acoperă cu generozitate managerii și consiliile de administrație ale TVR care au bagat cu grație banii în tot felul de cheltuieli proaste.

Bugetul astronomic al TVR este și pentru acoperirea unui alt eșec al pseudo-economiei de piață, dirijată de stat, din România – digitalizarea terestră. Sunt menționate expres în proiectul TVR de buget pe 2017, la capitolul investiții, cuvinte cheie ca „digitalizarea terestră”, „Radiocom” dar și investiția în noi echipamente și care de reportaj, în format HD (anii trecuți pe ce s-au dus banii, pe camere analogice cu bandă magnetică?).

Așa că o bună parte din bani vor ajunge la Radiocom, o altă companie de stat, pentru finanțarea emisiei digitale terestre și a investițiilor de zeci de milioane de euro pentru punerea în funcțiune a multiplexului 1. Cheltuieli de la buget, în condițiile în care licitația ANCOM pentru operarea în regim privat a sistemului digital terestru a eșuat, mi-e teamă că nu din cauza companiilor private.

E posibil ca la finalul acestui an o bună parte din datoriile TVR să fi dispărut și să vedem un nou început. Fără restructurare, va fi însă doar un nou început pentru datorii noi, proaspete, curate, cinstite, cu acte în regulă, pentru noi cheltuieli umflate ca prețul autostrăzii Transilvania și pentru salarii noi, mărite, pentru mii de angajați, imposibil de concediat.

Da, PSD și ALDE bagă mizeria sub preș. Da, PSD și ALDE absolvă de vină, indirect, și guvernele anterioare, care au ținut deliberat sau propagandistic taxa tv atât de jos. Dar de ce ne supărăm pe vizitiu, acum, când atâtea mârțoage au tras căruța în mocirlă?

Mihai Pavelescu este editor MEDIA EXPRES

CITEȘTE: ALTEX PUNE ÎN ÎNCURCĂTURĂ FELUL ÎN CARE CNA INTERZICE SPOTURILE PUBLICITARE

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii