Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Sănătate |
|

Bugetul Sănătăţii în 2015: 4% din PIB, mai mic faţă de anul 2014

Bugetul Sănătăţii adoptat  ieri de Comisiile de buget-finanţe este cu 0,2 puncte procentuale mai mic faţă de bugetul alocat în anul 2014.

 Media europeană este de 6,5 % din PIB, ceea ce plasează România pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte alocarea procentuală din PIB sănătăţii. ,,Această scădere vine într-un moment în care nevoile de tratament ale pacienţilor români au crescut cu 20% în ultimii trei ani, iar bugetul alocat medicamentelor a rămas la nivelul consumului real din anul 2011”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).  Astăzi autorităţile ar trebui să aloce cu peste 1,25 milliarde lei în plus pentru a răspunde în mod real nevoilor de tratament ale pacienţilor, a mai arătat Zaharescu.

La capitolul cheltuielilor cu medicamentele, consumul per capita exprimat în PPP (Parity Purchase Price) este de 216 EUR, raportat la o medie europeană de 350 EUR PPP.

 Conform comunicatului dat ieri de Comisiile de buget-finanţe, o sumă de 12.000.000 lei din bugetul Sănătăţii va fi alocată capitolului Cercetare – Dezvoltare – Inovare. ,,România are nevoie de investiţii în cercetare şi dezvoltare în medicină, ea fiind şi la acest capitol, printre ultimele tări din Europa. Sperăm că bugetul alocat se va putea traduce în beneficii directe pentru pacienţii români. Dar poate, mai important este ca investiţia în cercetare şi dezvoltare să înceapă prin a oferi acces pacienţilor la zecile de medicamente noi, inovatoare, care sunt încă în aşteptare pentru a fi introduse pe lista medicamentelor compensate şi gratuite”, a adăugat Dan Zaharescu.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) este organizația care susține obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaționale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pieței farmaceutice românești.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii