Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Bugetul programului MEDIA pentru următorii șapte ani va fi de 817,6 milioane de euro

Comisia-Europeana1.jpg
Comisia Europeană va aloca 1,46 miliarde de euro pentru următorii șapte ani programului Europa Creativă din care fac parte cultura, cinematografia, televiziunea, muzica, literatura, artele spectacolului  și patrimoniul. Cel puțin 56% din buget (817,6 milioane de euro) va fi alocat subprogramului MEDIA, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene preluat de Media Desk România, informează Media Expres.

Primul apel pentru depunerea de proiecte va fi lansat în prima jumătate a lunii decembrie 2013, data exactă urmând a fi anunțată de Comisia Europeană. Cu ocazia adoptării Programului „Europa Creativă”, Punctul de Contact Cultural și MEDIA DESK România, din cadrul Centrului de Cercetare și Consultanță în Domeniul Culturii, vor organiza un eveniment de prezentare a oportunităților de finanțare ale noului program-cadru în București, joi, 19 decembrie 2013.

Noul program al Comisiei Europene „Europa Creativă” a fost aprobat la 18 noiembrie de Parlamentul European, având un buget cu 9% peste nivelurile actuale, se mai arată în comunicat.

„Europa Creativă” va oferi finanțare pentru cel puțin 250.000 de artiști și de profesioniști din domeniul culturii, 2.000 de cinematografe, 800 de filme și 4.500 de traduceri de cărți. De asemenea, programul va lansa un nou mecanism de garantare financiară care va permite întreprinderilor mici din domeniul culturii și creației să obțină credite bancare în valoare de până la 750 de milioane EUR.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a declarat: „Această investiție este o veste excelentă atât pentru industria europeană a filmului, pentru cultură și arte, cât și pentru public. «Europa Creativă» va permite sectoarelor noastre culturale dinamice să creeze noi locuri de muncă și să contribuie mai eficient la economia UE. Prin intermediul programului, mii de artiști talentați vor putea avea acces la noi categorii de public din Europa și din întreaga lume și se va promova totodată diversitatea culturală și lingvistică. Pe lângă nivelul considerabil al subvențiilor acordate, mecanismul nostru de garantare va facilita accesul la finanțare pentru sute de întreprinderi mici”.

„Europa Creativă” se bazează pe experiența programelor Cultura și MEDIA care au sprijinit sectorul cultural și cel al audiovizualului timp de peste 20 de ani. Noul program include două subprograme, Cultura – destinat să sprijine artele spectacolului, artele plastice, patrimoniul și alte sectoare, și MEDIA, care va finanța cinematografia și sectorul audiovizualului. O nouă componentă va sprijini mecanismul de garantare financiară, care va deveni funcțional începând din 2016.

Capitalele europene ale culturii, Marca patrimoniului european, Zilele patrimoniului european și cele cinci premii europene – Premiul UE pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra, Premiul UE pentru arhitectură contemporană, Premiul UE pentru literatură, premiile „European Border Breakers” și premiul MEDIA vor fi și ele sprijinite de programul „Europa Creativă”.

Raportul de 56% din bugetul programului ce va fi alocat subprogramului MEDIA și 31% subprogramului Cultura reflectă raportul actual dintre fondurile primite de cele două sectoare.

Cel mult 13 % din buget va fi alocat componentei administrative denumită în comunicat „transsectorială”, sumă care include sprijin pentru birourile „Europa Creativă” din fiecare țară participantă, constituite pentru a-i consilia pe potențialii beneficiari.

Aproximativ 60 de milioane EUR se alocă pentru cooperarea în materie de politici, pentru încurajarea abordărilor inovatoare privind formarea publicului și pentru sprijinirea unor noi modele de afaceri.

Potrivit comunicatului, „Europa Creativă” va sprijini printre altele mii de organizații și de profesioniști din domeniul culturii și al audiovizualului care vor beneficia de formare profesională pentru a dobândi competențe noi și pentru a-și consolida capacitatea de a lucra pe plan internațional.

Sectorul culturii și cel al creației din Europa reprezintă până la 4,5% din PIB-ul UE și oferă locuri de muncă unui număr de peste 8 milioane de persoane. „Europa Creativă” va ajuta aceste sectoare să contribuie și mai mult la economia europeană, prin valorificarea oportunităților create de globalizare și de digitalizare, să poată reacționa la provocări precum fragmentarea pieței și dificultățile legate de accesul la finanțare, precum și să contribuie la o mai bună elaborare a politicilor facilitând schimbul de know-how și de experiență.

Programul „Europa Creativă” va fi adoptat definitiv de Consiliu (28 de state membre) în săptămânile următoare și va intra în vigoare în ianuarie 2014.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii