FacebookTwitterLinkedIn

Ion Rădulea, CEO-ul River Development, estimează că randamentele investiționale vor scădea în următorii 3-5 ani, un aspect pozitiv de altfel, pentru investitori și dezvoltatori deopotrivă.

“Estimez că undeva în 3-5 ani yiledurile vor ajunge la nivelul de 5,5%-6% pentru piața de birouri din România. Pentru dezvoltatori este mai bine, pentru cumpărători yieldul e mai mic, plătesc mai mulți bani, dar există o siguranță mult mai bună a recuperării investițiilor”, spune Ion Rădulea.

Volumul tranzacțiilor de închiriere în primele șase luni ale anului a depășit nivelul înregistrat în semestrul I din 2020 cu 70%. Astfel că, în total, s-au tranzacționat birouri cu o suprafață totală de 132.397 mp. Iar prognozele dezvoltatorilor și a consultanților imobiliari sunt optimiste și pentru următoarea perioadă.

„Solicitările de la începutul anului sunt peste nivelul din 2019. Evident negocierile sunt mai lungi și poate și mai anevoioase, dar solicitările în momentul de față consider că sunt peste nivelul din 2019 ca solicitări de închiriere”, punctează Ion Rădulea.

Totodată și cererea de spații noi este pe un trend ascendent. Dacă în al doilea semestru din 2020, cererea pe acest segment începuse să crească, ajungând la 7%, în primul semestru al anului curent, cererea de spații noi a înregistrat un salt de 48%. Și, se pare că va continua să crească.

„În mod normal segmentul de office ar trebui să crească. Și chiar dacă nu o să crească foarte mult piața, există permanent tendința marilor companii de a se muta în clădiri noi, care au cu totul alt standard față de nivelul clădirilor care au fost făcute acum 10-15 ani. Condițiile create pentru chiriași sau pentru angajații chiriașilor sunt mult mai bune și interesante”, mai spune omul de afaceri.

River Development are în dezvoltare clădirile de birouri London (21.500 mp) & Oslo (10.500 mp) din Sema Park, care vor fi finalizate la finalul anului, în urma unei investiții de circa 80 de milioane de euro.

Întregul proiect din Sema Parc va necesita o investiție de circa 2 miliarde de euro, iar finalizarea acestuia este estimată în aproximativ 10-12 ani. Ca pondere, birourile ocupă 55% din proiectul Sema Parc, în timp ce pentru segmentul rezidențial este alocat un procent de 35%. Restul, de 10%, este reprezentat de spații comerciale și un hotel de 33 de etaje, a cărui construcție este preconizată să înceapă cel mai devreme la mijlocul lui 2022, în funcție de nivelul de chiriași de office.

În iunie 2022, dezvoltatorul va demara și construcția la cea de-a două clădire de birouri, The Light Two (aprox. 30.000 mp închiriabili), din proiectul The Light. Finalizarea acesteia va avea loc la începului anului 2025, în urma unei investiții de circa 50 de milioane de euro, din care aproximativ 50% va fi finanțată de bancă.

Construcția pentru The Light Three (circa 47.000 mp. închiriabili), cea de-a treia clădire de birouri, va începe cel mai probabil cu puțin timp înainte de finalizarea The Light Two.

Întregul proiect The Light are o suprafață închiriabilă de aproximativ 125.000 mp, amplasat pe un teren de 3,2 ha, achiziționat în 2010 pentru 30 milioane de euro. Acesta prevede și o componentă rezidențială, The Light Home, care va avea circa 200 de apartamente.