FacebookTwitterLinkedIn

Bucuresti Docuart Fest te invita sa vizionezi 43 de filme documentare, sa participi la 3 master class-uri cu personalitati din industria media si cinematografica si la diverse discutii libere cu realizatorii de documentare proiectate in afara sectiunii competitionale.

„Temele alese pentru sesiunile de master class sunt printre cele mai diverse, in ordinea desfasurarii. “Popor, naţiune, patriotism” este tema aleasa de Razvan Butaru-producator TVR; despre “Estetica in filmul documentar” ne va povesti profesorul Francisc Mraz, iar in ultima zi de master class, adica sambata 28 septembrie, regizorul Thomas Ciulei va face lumina asupra asupra temei “Documentarulul de autor”. La cele trei sesiuni de master class sunteti asteptati in zilele de 26, 27 si 28 septembrie, la cinemateca Eforie, dimineata la ora 10:00. Intrarea este libera” – Daniela Apostol, project manager Bucuresti Docuart Fest.

La cele doua sectiuni competitionale puteti ajunge pe 26, 27 si 28 septembrie, incepand cu ora 13:00

Cele 4 seri de festival sunt destinate documentarelor contemporane: “Vorbitor” – regia Radu Muntean si Alexandru Baciu, “Turn Off the Lights” regia Ivana Mladenovic, “8 Martie” – regia Alexandru Belc si “Gone Wild”- regia Dan Curean, proiectiile fiind insotite de mese rotunde cu realizatorii documentarelor.

Mai multe detalii pe www.docuart.ro, sectiunea festival.

“Fiindca este important sa ne cunoastem trecutul, si ce mod mai bun de a-l cunoaste decat a-l avea ruland in fata ochilor, va aducem si o parte dintre primele productii cinematografice romanesti. Incepand cu aceasta editie, in cadrul festivalului va exista o sectiune numita “File de istorie cinematografica” cu scopul de a face cunoascutpatrimoniul cinematografic romanesc”, Daniela Apostol, project manager Bucuresti Docuart Fest

Lista cuprinde 8 titluri: BUCURESTII, Kurt Wesse, Paul Calinescu 1936; TARA MOTILOR, Paul Calinescu, 1939; STRINGETI BANI ALBI PENTRU ZILE NEGRE, Jean Georgescu, 1941; VITICULTURA, Witold Klimowicz, Paul Calinescu 1942; PORTELANUL ROMANESC, Ion Cosma, 1943; NUNTA CIOBANEASCA, Ion Bodan, 1957; ZECE ZILE IN ROMANIA, Ion Rodan, 1957; CASA DE PE STRADA NOASTRA, Mircea Saucan, 1957.

Filmele vor fi proiectate in ultima zi de festival, duminica 29 septembrie, de la ora 14:00, proiectia fiind prezentata de Conf. Dr. Univ. Marian Tutui, manifestarea fiind sprijinita de CNC (Centrul National al Cinematografiei).

“Se resimte o nevoie de a aduce trecutul in actualitate, sub o forma in care prezentul sa nu se asemene unei forme fara fond. Este necesara constientizarea fondului pe care construim astazi, iar acest proces este cu atat mai realizabil cu cat resursele nu lipsesc. DOCUART propune constientizarea fondului printr-o alternativa cinematografica. Pentru festival au fost alese doar cateva dintre sutele de role de film prafuite, gazduite de Arhiva Nationala de Filme. Daca sonoritatea numelor nu are efectul scontat, atunci imaginile cu siguranta il vor avea” – Daniela Apostol, project manager Bucuresti Docuart Fest.