Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

BT avertizează că noile taxe impuse de Guvern vor crea dezechilibre grave în sectorul bancar și în toată economia

Banca Transilvania, cel mai mare grup din sistemul bancar local, critică dur noile taxe aplicabile băncilor, susținând că acestea vor crea dezechilibre imediate și grave în sectorul bancar și în toată economia.
 aboneaza-te
031 MP Banca Transilvania 1

„Vedem că suntem pe­na­li­zaţi suplimentar cu o taxă pe ac­tive, care, în opinia noas­tră, înseam­nă na­ţio­na­lizarea pro­fi­tu­ri­lor, chiar dacă Banca Transilvania a ofe­rit deja discount la active sau am lucrat cu marjă redusă, impusă de stat. Aceasta, după ce am investit aproape 2 miliarde lei în discounturi la credite în programele de conversie din franci elvețieni destinate clienților Volksbank Romania și Bancpost și după ce am susținut programele Statului Român – Prima Casă, Start-Up Nation și cele ale FNGCIMM.  Contrar opiniilor recente privind reticența băncilor în creditarea businessurilor românești, ele au continuat să susțină antreprenorii. De exemplu, în ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri și microinterprinderi locale. Acum, noi, împreuna cu aceste IMM-uri și ălaturi de populație, vom suporta costurile taxei“, transmite Banca Transilvania.

De asemenea, reprezentanții băncii atrag atenția că planul de a continua consolidarea sectorului bancar local va fi dat peste cap.

„Având în vedere incertitu­dinea generată de discuţiile legate de această taxă, pre­cum şi tur­bulenţele econonomice pe care ta­xa­rea su­pli­men­tară le va aduce, nu avem in­ten­ţia să con­tinuăm planul de achiziţii în Ro­mâ­nia, aşa cum ne propuseserăm. Cea mai gra­vă con­secinţă va fi asupra eco­nomiei şi antre­pre­norilor, pentru că finanţările vor fi puse în pericol“, adaugă reprezentanții băncii.

Banca Transilvania a fost cea mai afectată companie listată la Bursa de Valori București, acțiunile sale pierzând circa o treime din valoare după introducerea noilor taxe de către Guvern. Astfel, dacă înainte de declinul de pe bursă început în luna decembrie, BT avea o capitalizare de 11,3 miliarde de lei, în prezent capitalizarea BT a ajuns puțin peste 8 miliarde de lei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii