FacebookTwitterLinkedIn

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a făcut un apel către restul statelor din UE, dar și din lume privind finanțarea comună pentru a ajuta la dezvoltarea viitoarelor vaccinuri împotriva Covid-19, informează France Presse, conform Agerpres.

Șefa executivului european a confirmat într-o postare pe Twitter că pe 27 iunie se va organiza un summit mondial, aceasta fiind a doua manșă a unei conferințe a donatorilor care a avut loc pe 4 mai. Ursula von der Leyen a explicat : “Vom studia cu partenerii noştri internaţionali cum să facem pentru ca numeroase ţări să-şi pună în comun resursele pentru a rezerva împreună viitoarele vaccinuri de la societăţi farmaceutice”.

Noua declarație a președintei Comisiei Europene vine după publicarea strategiei vaccinurilor a UE. Aceasta a fost prezentată la sfârșitul săptămânii trecute miniștrilor sănătpții din cele 27 de state member.

Scopul principal este asigurarea unei producții de vaccinuri suficiente pentru întrg blocul UE, pentru a semna “contracte de cumpărare anticipate” cu producători de vaccinuri. Aceștia au fost finanțați cu aproximativ 2,4 miliarde de euro în timpul crizei coronavirus.

Sumele primite în avans ar ajuta laboratoarele să investească în capacitatea de producție, sporind astfel eforturile de descoperire a vaccinurilor în timp record. Cu toate acestea, testele clinice pe oameni vor dura perioade mai îndelungate.

Odată ce vaccinul ar deveni disponibil, angajamentul făcut le-ar da statelor membre dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze la un preț mai avantajos.