FacebookTwitterLinkedIn

Pentru anul 2017, bugetul de investiții s-a triplat. În ce se va regăsi această investiție?

Francisco Toso: Într-adevăr, în 2017 British American Tobacco România va investi de trei ori mai mult în fabrica de la Ploiești față de planurile de la finalul anului trecut. Dacă în noiembrie 2016 vorbeam despre 100 de milioane de euro investiți în următorii cinci ani în fabrică, conform ultimelor evoluții vom investi circa 60 de milioane de euro în 2017 pentru retehnologizare, prin achiziționarea de noi echipamente, și pentru dezvoltarea unei noi hale de producție.

În afara acestei noi linii de investiții, ce alte noutăți ne mai puteți da despre fabrică? Va fi extinsă producția? Dacă da, cu cât la sută?

Francisco Toso: Da, extindem producția. Vorbim în același timp despre o creștere de 30% a volumul și de o creștere a numărului de țări către care pleacă produsele British American Tobacco din România, și anume de la 35 de țări la 40. De asemenea, vom adăuga în portofoliul nostru fabricarea produselor de nouă generaţie (NGP), cum ar fi Neopozii folosiţi pentru dispozitivul iFuse, lansat anul trecut pe piața din România.

Căror aspecte se datorează această creștere a capacității de producție?

Francisco Toso: Principalele motive pentru creșterea capacității de producție a fabricii de țigarete a British American Tobacco de la Ploiești sunt optimizarea volumelor fabricilor BAT din Europa de Vest, regiune din care face parte și fabrica din România, dar şi de faptul că această fabrică este numărul 1 în Europa în privinţa raportului cost-calitate datorită nivelului ridicat de calificare a celor care lucrează aici.

Fabrica de la Ploiești este a doua cea mai mare fabrică British American Tobacco din Europa, iar ca urmare a investițiilor programate vom deveni una dintre cele mai mari unități de producție BAT la nivel mondial.

Vrem să ne asigurăm că România va ramâne o componentă cheie în cadrul strategiei globale a BAT.  Prin investiţiile noastre şi prin dialogul constructiv pe care îl avem cu autorităţile, avem în vedere consolidarea pe termen lung a angajamentului nostru faţă de România.

60 de milioane de euro reprezintă mai mult de jumatate din cele 100 de milioane anunțate în 2016 ca fiind investiția pentru următorii 5 ani. Înseamnă că investițiile pentru anii următori vor fi mai mici, sau va fi depășită investiția totală de 100 de milioane?

Francisco Toso: Afacerea din România este una de succes, iar această migrație a volumelor din alte țări din Europa către unitatea de producție de la Ploiești este un semn de încredere pentru România și pentru echipa British American Tobacco de aici. Conform evaluărilor noastre, investițiile programate pentru următorii ani, de circa 20 de milioane de euro anual, nu vor scădea. Din contră, ne așteptăm chiar să crească. Dar trebuie să subliniez că planificarea investițiilor depinde mult de evoluția mediului de afaceri autohton, de ce se întâmplă în alte țări și de alte aspecte care țin de cadrul de reglementare, de fiscalitate sau de legislația muncii.

Pentru 2017, ne concentrăm eforturile pe consolidarea investițiilor, pe atragerea a peste 120 de colegi noi și pe operaționalizarea noilor soluții tehnologice.

În noiembrie anul trecut se anunța începerea producție de neopozi la fabrica BAT de la Ploiești. Când va începe mai exact această producție? Căror produse le sunt destinați neopozii și către ce țări vor fi exportați?

Francisco Toso: Producția de capsule pentru produsul nostru de nouă generație iFuse va fi semi-automatizată. British American Tobacco a lansat produse de nouă generație în șapte țări europene, iar acest număr se va dubla până în 2018. În România, a fost lansat iFUSE, un produs hibrid fără scrum, miros neplăcut sau fum, care are atât o componentă de lichid cu nicotină cât și una de tutun. Investiţia în fabrica de la Ploieşti ia în considerare această creştere a pieţei globale pentru produsele de nouă generaţie.

Dezvoltarea capacităților de producție în zona segmentului de produse de nouă generație reflectă și o migrație a consumatorilor către acest tip de produs? Cât din investiția totală o reprezintă noile facilități de producție pentru produsele de nouă generație în raport cu cele destinate țigaretelor tradiționale?

Francisco Toso: Într-adevăr, la nivel mondial tot mai mulți consumatori caută alternative cu un impact redus asupra sănătății lor și a celor din jur și migrează către produsele de nouă generație. BAT este cel mai mare și mai de succes jucător pe piața din Europa pe segmentul produselor pentru vapat, având o echipă globală de 1.500 de specialiști în cercetare și dezvoltare. În ultimii 6 ani, compania a investit peste 1,5 miliarde de euro în dezvoltarea unei game largi de produse de nouă generație – de la țigări electronice, la produse care încălzesc tutunul și la produse hibrid, cum este iFUSE, prezent în România. România este una dintre cele 14 țări în care BAT a lansat produse de nouă generaţie, alături de Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Japonia.

Odată cu creșterea capacității de producție, s-au făcut și noi angajări?

Francisco Toso: Da, au fost create 120 de posturi noi.. Posturile ocupate sunt din toate ariile de activitate, dar în special în zona de logistică şi producţie, operatori și tehnicieni, mașiniști și electroniști, dar şi din zona de management ca urmare a nevoii de a face faţă unei activităţi mai largi şi mai complexe.  Dezvoltarea noilor talente reprezintă o prioritate, iar acum suntem în căutarea a doi management trainees, în cadrul unui program global de pregătire numit GGP (Global Graduates Program)

Câți angajați aveți în prezent?

Francisco Toso: În prezent suntem 850 de oameni care lucrează în cadru fabricii de la Ploieşti în fiecare zi, 700 de angajaţi  și 150 de contractori permanenţi, dar numărul lor este în continuă creștere. În cadrul celor trei entităţi BAT prezente în România, fabrica de la Ploieşti, compania de distribuţie şi centrul de servicii, avem peste 2.000 de angajați.

Pentru Francisco Toso, Director de Operațiuni BAT în România, care a fost provocarea numărul unu aici, la Ploiești?

Francisco Toso: Pentru mine, provocarea numărul unu este chiar cea din acest an, când vom crește cu 30% capacitatea de producție. Această extindere implică construcția unei noi hale de producție, retehnologizare și pregătirea unor noi specialiști. Nu în ultimul rând, o provocare pentru orice investiție de asemenea anvergură o reprezintă predictibilitatea și stabilitatea mediului de afaceri din România, cu implicații nu doar pentru British American Tobacco, ci la nivelul întregului lanț, de la contractori și furnizori până la comunitatea locală în care ne desfășurăm activitatea.

Cum este România pentru un expat?

Francisco Toso: Pentru mine și familia mea, România este o casă perfectă. România este o țară cu oameni fantastici şi peisaje memorabile. Îmi place să trăiesc și să lucrez aici și să dezvolt business-ul BAT alături de acești oameni extraordinari. După ce am avut ocazia de a locui până acum în alte 6 ţări, pot spune că România se află printre cele mai bune locuri, oferindu-mi un echilibru perfect între viaţa profesională şi cea personală.