Cautare
, Contributor

ForbesCars |
|

A bridge too far

Atât de departe a ajuns tehnologia celor de la Bridgestone încât cauciucurile create de ei ajung la o limită de aderență incredibilă când sunt testate în situații „la limită“. Mai precis pe un circuit de Formula 1 din Austria, în condiții extreme de drift, frânare, schimbare bruscă de direcție și tururi de circuit. Totul sub privirile piloților profesioniști de la BMW Driving Experience.
Bridgestone Drivng Event Redbull Ring

Mai mult decât atât, când echipezi un BMW M4, de 431 cai-putere, cu cauciucuri Bridgestone Potenza, îți dai seama că legile fizicii se aplică puțin diferit de ceea ce crezusei până atunci. Acestea au fost doar câteva dintre revelațiile unei zile petrecute pe circuitul de Formula 1 Red Bull Ring din Austria, unde cei de la Bridgestone – în parteneriat cu BMW – ne-au dezvăluit dedesubturile tehnicilor de curse și a condusului în stil profesionist.

Am început ziua, din păcate sau din fericire, cu exercițiul de drift. Nu mai condusesem un M4 până acum și nu eram obișnuit cu puterea, aderența și manevrabilitatea mașinii. Am avut și „norocul“ să intru primul în cercul special, amenajat cu porțiuni de asfalt care simulau condiții de ploaie, alternate cu zone uscate unde aderența se modifica brusc. A fost singurul moment în care instructorul nostru ne-a lăsat să decuplăm sistemul DSC (controlul dinamic al stabilității) pentru a rupe aderența și a încerca să facem derapaje controlate.

GALERIE FOTO. Bridgestone&BMW Driving Experience

După câteva încercări eșuate, am reușit să realizez aproape un tur de drift și să aud în boxele mașinii „Well done, Marius!“. Cuvinte cu o mare greutate și nespus de flatante, având în vedere strictețea instructorilor BMW și reticența lor de a te lăuda prea des sau fără un motiv cu adevărat întemeiat. Au urmat exerciții de frânare de urgență, evitare de obstacole și de cornering care, cumulate cu o poziție corectă la volan (cei de la BMW au insistat foarte mult pe această temă, pe bună dreptate) m-au ajutat să reușesc la sfârșitul zilei tur după tur de circuit, cu viteze de peste 200 de km/h, primind din nou o prețioasă laudă. „Well done!“. Cea mai dulce muzică pentru urechile unui începător într-ale curselor.

Totuși, după această experiență care, fără falsă modestie, m-a făcut un șofer mai bun, un gând persistă. Subestimăm importanța cauciucurilor cu care sunt echipate mașinile noastre și, chiar dacă este doar alegerea noastră ce model, marcă și calitate ne dorim, esențial este să nu ignorăm importanța și repercursiunile ulterioare ale acestei decizii. Sau, așa cum elocvent ne explicau cei de la Bridgestone când ne aflam pe circuit, în plină acțiune, nu trebuie să uităm că, în definitiv, tot ce stă între asfalt și mașina în care ne urcăm și căreia îi încredințăm siguranța noastră sunt cele patru cauciucuri.

În 2015, Bridgestone a fost ales, pentru al șaptelea an consecutiv, furnizorul exclusiv de anvelope pentru programul BMW Driving Experience. Totodată, brandul japonez este furnizorul exclusiv de cauciucuri pentru primele modele din gama i de la BMW – i3 și i8.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii