FacebookTwitterLinkedIn

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani 

BRD şi BCR sunt cele mai sigure bănci din România, conform clasamentului privind instituţiile bancare de Europa Centrală şi de Est, făcut de revista americană Global Finance, informează Mediafax.

BRD este cea mai sigură bancă din România şi cea de-a şaptea în topul celor mai sigure bănci din ECE, deși anul trecut a coborât în topul băncilor din țara noastră.

Alături de cele două bănci din ţara noastră, în Top 10 cele mai sigure bănci din ECE intră două bănci din Cehia, patru din Polonia, una din Ungaria şi una din Rusia.

Clasamentul a fost întocmit pe baza unei evaluări a ratingurilor pentru datoria în valută pe termen lung, acordate de Moody’s, Standard & Poor’s şi Fitch, şi a activelor celor mai mari 1.000 de bănci din lume.

Înfiinţată în 1987, revista Global Finance este specializată în finanţe şi bănci. Revista americană alcătuieşte în fiecare an clasamente ale performanţelor băncilor şi ale altor furnizori de servicii financiare din toată lumea.

Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active

BCR este pe primul loc între băncile din România, în funcție de active, de ani buni. La finele anului trecut, cu active în valoare de 64,068 miliarde de lei, aceasta avea o cotă de 16,28% din piața bancară, în urcare de la 15,8%, în anul anterior, potrivit raportului Băncii Naționale a României pe anul 2016.

BRD a coborât pe locul al treilea al sistemului bancar românesc, anul trecut, după ce ani buni a fost, tradițional, locul al doilea. Aceasta avea o cotă de piață de 12,87%, la active de 50,657 miliarde de lei, ușor redusă față de 2015, când a fost de 13%. Aceasta coborâre a fost cea mai mare surpriză a anului trecut, în sistemul bancar românesc.

Banca Transilvania (BT) a reușit să urce, anul trecut pe locul al doilea. Cu active în valoare de 51,776 miliarde de lei, instituția bancară cu sediul la Cluj-Napoca avea o cotă de piață de 13,15%, în creștere de la 12,6%.

Surpriză în sistemul bancar: dominația BCR se poate clătina. Banca Transilvania anunță că poate prelua Bancpost, până la finalul lunii octombrie

Situația se poate modifica și mai mult în următoarea perioadă. După câteva luni de zvonuri, vineri, 15 septembrie, BT a confirmat că se află în negocieri pentru achiziţionarea Bancpost. Aceasta ar fi încă o creștere peste așteptări, în sistem, a băncii cofondate de Horia Ciorcilă, la Cluj-Napoca, acum mai bine de 20 de ani.Bancpost a ocupat, anul trecut, locul al nouălea în sistemul bancar românesc, cu o cotă de 2,96%, datorită activelor estimate la 11,656 miliarde de lei. Cumulat, BT și Bancpost reprezentau 16,11% din piața bancară, anul trecut, fiind extrem de aproape de locul întâi, ocupat de BCR.