
„Ne așteptăm ca rata dobânzii de politică monetară să ajungă la 3%, până la finele acestui an”, a spus Bloch (foto), în cadrul unei conferințe de presă.
Directorul general al BRD – Groupe Société Generale a detaliat că se așteaptă la o creștere graduală a acestei rate, pe fondul accelerării inflației, pe parcursul acestui an, continuând tendința de anul trecut. Rata anuală a inflației a crescut de la 0,1% în ianuarie 2017 până la 3,32%, la finele anului trecut.
„În 2018, ne așteptăm ca economia să crească în continuare, nu la fel de mult ca anul trecut, dar o creștere semnificativă. În același timp, pentru că această creștere se face pe consum, ne așteptăm la o creștere a inflației. În aceste condiții, nu este surprinzător că Banca Centrală a optat pentru o politică monetară stabilă, începând cu 2015, iar la finele anului trecut a dat semnalul că s-ar putea să crească rata dobânzii de politică monetară, ceea ce s-a și întâmplat, atât în ianuarie, cât și în februarie, când au crescut de fiecare dată cu câte 25 de puncte de bază. Ne așteptăm să continue această tendința de creștere a ratei dobânzii de politică monetară, de încă patru sau de cinci ori, gradual, până la finele acestui an. Bineînțeles că această evoluție va influența indicele ROBOR”, a explicat Bloch.
Claudiu Cercel, directorul general adjunct responsabil de piețele financiare al BRD – Groupe Société Generale, a subliniat însă că indicele ROBOR la 3 luni nu va depăși nivelul de 3%.
„Dacă vă uitați la ce se întâmplă pe piață, există o anumită diferență între nivelul ROBOR, care este un nivel de dobândă al pieței interbancare, și dobânda de politică monetară. Acum, principalul indice de referință care servește pentru calcularea ratei creditelor este undeva sub 2%. Este și o legătură cu lichiditatea care este încă abundentă pe piață. Nu ne așteptăm ca abundența de lichiditate de pe piață să dispară fundamental, în cursul anului 2018, deși au fost câteva episoade, la finele anului trecut. Ne așteptăm ca ROBOR să rămână sub nivelul de politică monetară, sub 3%, până la sfârșitul anului”, a detaliat Cercel.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele în lei, a fost de 1,99%, în data de 7 februarie, înainte să fie anunțată decizia BNR de majorare a ratei dobânzii de politică monetară la 2,25% pe an, de la 2% pe an, cât fusese stabilită începând cu 9 ianuarie. Ieri, acest indice a crescut la 2,03%, ceea ce este „un anumit semnal preluat și din decizia BNR”, potrivit lui Cercel, dar este în continuare sub rata dobânzii de politică monetară.
Isărescu despre creșterea ratei dobânzii de politică monetară la 2,25% pe an: „Urmărește să juguleze inflația” și să tempereze majorarea dobânzilor, dar ROBOR-ul va crește, în următoarea perioadă
Guvernatorul Mugur Isărescu a precizat, într-un briefing de presă din 7 februarie, că este de așteptat ca indicele ROBOR că crească, ca urmare a majorării ratei dobânzii de politică monetară, dar creșterea va fi marginală, comparativ cu nivelurile istorice.
De asemenea, excesul de lichiditate din sistemul bancar a ajuns în ianuarie la 14,5 miliarde de lei, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în condițiile în care, între finele lunii septembrie și începutul lunii decembrie, a fost pe deficit. Acesta deficit a provocat o majorare accelerată a indicilor ROBOR la 3 luni, de la 0,9% până la maxime de peste 2,2%.
„Ce vedem astăzi este că pentru depozite dobânda este relativ stabilă pe piață. Dacă Banca Centrală va continua să majoreze rata dobânzii de politică monetară, după cum estimăm, este corect să estimăm că atât dobânzile pentru depozite, cât și pentru credite vor crește, pe parcursul acestui an”, a precizat Bloch.
Pe acest fond, dar nu numai, combinat cu faptul că oamenii și-au achiziționat produsele necesare, anul trecut, directorul general al BRD preconizează o scădere a solicitărilor de credite, în acest an, comparativ cu anul trecut.
„Dacă compari cu 2017, care a fost un an excepțional în ceea ce privește generarea de credite, în special pe retail, și dacă adaugi că va fi inflație, probabil consumul populației va scădea, comparativ cu anul trecut. (…) Deci, cererea de credite va fi mai redusă decât în 2017. Mai exact, ne așteptăm ca cererea de credite să crească, în acest an, dar viteza de creștere va fi mai redusă, comparativ cu 2017”, a adăugat Bloch.
Profitul net al Grupului BRD în România a crescut cu 85,3%, anul trecut, față de anul precedent, ajungând la 1,415 miliarde de lei, datorită evoluției bune a economiei, ceea ce a generat o creștere a solicitării de credite și atragerea mai multor depozite. Alături de bancă, din grupul BRD mai fac parte ALD Automotive, BRD Asigurări de Viață, BRD Asset Management, BRD Finance IFN, BRD Pensii și BRD Sogelease.