
Aceste modificări au rezultat în urma unei licitații încheiate în luna martie și a deciziei Adunării Generale a Departamentului pentru Studii de Audiență din cadrul organizației.
GfK România se află la al doilea contract consecutiv și la al treilea de la lansarea SNA FOCUS. CC SAS va realiza SNA FOCUS pentru prima oară, dar o parte din echipa sa a mai colaborat la acest studiu anterior. Companiile participante au fost implicate în analizarea și identificarea celor mai bune soluții de realizare a studiului, fiind încurajate să-și aducă aportul la identificarea celor mai adecvate soluții.
Prin consultări cu cei doi noi parteneri, BRAT a identificat metode mai bune pentru realizarea SNA FOCUS, pentru a răspunde nevoilor pieței, dar cu respectarea standardelor calitative care au consacrat acest studiu:
– Eșantionul anual al studiului va crește de la 10.000 la 14.000 de interviuri, ceea ce va permite realizarea unei analize mai detaliate, chiar și pentru grupuri țintă specifice, restrânse.
– Respondenții vor putea să completeze chestionarul de consum pe internet, de pe computerul personal (metoda CASI), ca alternativă la chestionarul pe hârtie. Avantajele acestei măsuri: reducerea timpului de completare; creșterea ratei de accept, inclusiv în rândul persoanelor foarte ocupate, ceea ce va duce și la îmbunătățirea eșantionului studiului; diminuarea erorilor de completare;
– Va fi aplicată o nouă metodologie de selecție a persoanelor din eșantion, care va asigura atât reducerea timpilor de lucru, cât și reprezentativitatea acestuia. BRAT va putea verifica modul în care au fost selectați respondenții, asigurând corectitudinea studiului. Va fi asigurată în continuare distribuția corectă a eșantionului în universul studiat.
– Va creste și numărul publicațiilor care vor putea beneficia de rezultatele studiului. Rezultatele vor fi livrate astfel trimestrial și vor permite analize de tendință.
Arina Ureche, Director General BRAT, a declarat: „Acordăm o atenție foarte mare calității eșantionului, pentru că vrem ca SNA FOCUS să rămână, ca și până acum, etalonul pieței media pentru măsurarea audienței presei scrise și a consumului de produse și servicii. Reprezentativitatea eșantionului pe care este realizat studiul, volumul acestuia și rata de răspuns obținută la realizarea interviurilor sunt de o importanță decisivă pentru corectitudinea rezultatelor studiului. SNA Focus are un rol strategic pentru industria de media, iar membrii BRAT fac o investiție în realizarea acestui studiu”.
Costurile pentru realizarea SNA FOCUS depășesc 500.000 euro anual, din care aproape jumătate sunt asigurate de editori, într-un efort de a asigura credibilitate și transparență pentru produsele media.
Procedura de selecție a furnizorilor a demarat în septembrie 2013, a implicat trei ofertanți și a parcurs mai multe etape. Criteriile pe baza cărora au fost selectați câștigătorii sunt: capacitatea acestora de a realiza un studiu de anvergura SNA FOCUS, echipa de proiect alocată de fiecare companie, expertiza și experiența profesională a ofertanților și prețul ofertei.
BRAT este organizația industriei de media din România care măsoară audiența presei scrise și a mediului online, auditează tirajele (presă scrisă) și monitorizează investițiile în publicitate (presă scrisă, online, radio și out-door).
Măsurătorile și monitorizările BRAT sunt independente și transparente, pe baza standardelor profesionale stabilite de membrii săi în concordanță cu normele internaționale.
Studiul National de Audiență FOCUS este realizat de BRAT și reprezintă unica sursă pentru piața de media și publicitate din România pentru furnizarea rezultatelor de audiență care sunt utilizate pentru tranzacţionarea spaţiului publicitar în presa scrisă.
Studiul s-a lansat în urmă cu doisprezece ani, măsoară în prezent aproximativ 100 de titluri și are circa 50 de beneficiari: editori, clienți, regii și agenţii de publicitate.
Studiul FOCUS oferă date despre consumul de bunuri și servicii din România pentru mai mult de 3.000 de mărci și peste 200 de categorii de bunuri şi servicii.