FacebookTwitterLinkedIn

Care au fost cei mai importanți trei factori care au marcat evoluția industriei/industriilor în care activați?

Fără a alege într-o anumită ordine, aș spune că factorii care au influențat semnificativ evoluția industriei în acest an sunt legați de amplificarea discuției în jurul datelor personale și a felului în care ele sunt folosite în mediul digital, apoi o mai mare conștientizare a subiectelor legate de securitate cibernetică la toate nivelurile. Al treilea aspect, mai general și deopotrivă conectat cu securitatea cibernetică și confidențialitatea datelor, este că începem să vedem o mai mare înțelegere și implicare din partea autorităților când vine vorba de digitalizarea societății și schimbările pe care le aduce. Începem să avem grupuri de lucru, inițiative legislative care integrează competențe noi și pe care nu le regăseam acum câțiva ani. Nu în ultimul rând, progresul tehnologiei înregistrat în domeniul inteligenței artificiale este absolut fantastic. Astăzi avem acces la date care ne pot ajuta să găsim răspunsuri pentru probleme fundamentale din domeniul sănătătii, producției, energiei, mediului înconjurător, transportului și educației, iar algoritmii sunt cei care ne pot ajuta să corelăm baze de date complexe, pentru a face simulări și a identifica tendințe, pentru a anticipa, înțelege și răspunde la nevoile oamenilor. Spre exemplu – proiectul InnerEye – influențează în mod direct sănătatea și starea noastră de bine și folosește AI și Machine Learning pentru a îmbunătăți rezultatele interpretării imaginilor radiologice. De asemenea, începem să vedem cum inteligența artificială are potențialul de a realiza lucruri la care nici nu visam cu o generație în urmă, cum ar fi eliminarea barierelor de limbaj, recunoașterea vocală sau citirea unui text. Platforme inteligente precum Timlogo permit copiilor și adulților să aibă acces mai ușor la terapie logopedică îmbunătățită prin utilizarea instrumentelor cognitive, adaptate specificului lingvistic al limbii române.

Care sunt valorile companiei dumneavoastră?

Misiunea Microsoft,  manifestată în produsele, serviciile pe care le dezvoltăm precum și în modelul de business, este de a da posibilitatea fiecărei persoane sau organizații să realizeze mai mult. Însă, tehnologia nu e un scop în sine, ci este un instrument de amplificare. Unul aproape infinit de versatil și aproape miraculos de eficient. Dar la rădăcina progresului, a schimbării, stau abilitățile care sunt inerente naturii umane în orice epocă a istoriei – creativitatea, ingeniozitatea, entuziasmul, chiar și încăpățânarea umană. Tehnologia creează posibilități, care adresate corespunzator se transformă în oportunități pentru fiecare dintre noi.

Credem cu tărie că accesul la cunoștințe și oportunități – din ce în ce mai des digitale, prin prisma societății moderne – este un drept care trebuie oferit tuturor, și singurul mod în care putem progresa, într-un mod sustenabil. Evitarea creării de decalaje digitale care să amplifice diferențele sociale este o prioritate la fel de importantă ca progresul tehnologic în sine.

Credeți că pot fi îmbinate pasiunile cu antreprenoriatul/intraprenoriatul sau sunt activităţi care independente sau care se exclud reciproc?

Parafrazând un clasic, consider că putem realiza lucruri extraordinare mult mai ușor făcând lucruri cu pasiune. În opinia mea, consider că cele două nu se exclud. Mai mult, reflectând la profilul societății actuale, consider că astăzi putem performa cu success în 2-3 cariere pe parcursul vieții, iar capacitatea de învățare continuă, cultivarea unei curiozități sănătoase, capacitatea de a ști ce vrei, de ce vrei un anume rol/job, abilitatea de a construi alianțe si colaborări de succes sunt doar unele dintre ingredinetele necesare pentru a ne bucura de o viață profesională împlinită, care să ne aducă bucurii și care să aibă impact în universul în care activăm.

Care sunt influenţele şi efectele digitalizării și al celei de a patra revoluţii industriale asupra companiei dumneavostră?

Digitalizarea e în ADN-ul nostru. Pot spune că Microsoft este unul dintre pionierii și facilitatorii transformării digitale, pe care o privim ca pe o enormă oportunitate de dezvoltare, pentru noi, dar și pentru societate în general.

Societatea viitorului se construiește inevitabil pe tehnologie, și ne aflăm într-un moment în care contribuim semnificativ la această construcție. Reinventăm interacțiunea om-mașină prin AI și realitatea augmentată. Redefinim interacțiunea mașină-mașină prin IoT și 5G. Realizăm noi moduri în care tehnologia transformă radical efortul, creativitatea, industria, comunicarea – asta atunci când nu creează domenii cu totul noi de acțiune, individuală sau de organizație, de neimaginat în lipsa ei.

Violeta Luca, General Manager Microsoft Romania