Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS
Există și în România orașe care pot oferi modele în ceea ce privește regenerarea urbană, unele prin intermediul unor investiții private. Grupul IULIUS este asociat cu termenul de regenerare urbană în peisajul autohton, fiind compania care a adus conceptul de dezvoltare mixed-use în țara noastră, pentru prima dată acum aproape un deceniu, la Iași, prin investiția Palas. Model pe care l-a replicat ulterior și în Timișoara și Cluj-Napoca. Ce înțelege prin regenerare urbană IULIUS aflăm dintr-o discuție cu Raluca Munteanu, Directorul de Dezvoltare al grupului.
Ce înseamnă dezvoltarea orașelor prin regenerare urbană?
Poate părea surprinzător, dar regenerarea urbană, un concept occidental, izvorăște de fapt dintr-o identitate pur locală. Nu există un model patentat de a face regenerarea urbană, iar dacă vrei ca proiectul pe care îl dezvolți să fie cu adevărat relevant, nu doar în prezent și cu rezultate imediate, ci peste ani, trebuie să îl proiectezi prin așteptările oamenilor de la viața lor urbană, anticipând paradigma în care orașul va evolua, din toate punctele de vedere. La fel de important este rolul său de a valorifica orașul, de a da sens și umaniza zone terne, pentru că așa poți vorbi despre orașe renăscute. Să faci spațiu pentru oameni în oraș nu înseamnă doar să construiești, ci să dezvolți oportunități, economice, sociale, de recreere, de mai bine. Pentru că proiectele de acest tip sunt modelate de oameni și, în timp, ajung să modeleze ele, într-o anumită măsură, viziunea pentru oraș.
Cât de implicată este comunitatea în remodelarea orașelor?
Am învățat mult de la oameni și credem că oamenii învață mult de la proiectele noastre. Este și motivul pentru care, într-un mod mai vizibil sau nu, proiectele noastre înglobează voința celor pentru care le construim. Observăm un interes tot mai accentuat al locuitorilor de a fi parte activă din dezvoltarea orașului, un trend firesc și justificat într-o perioadă în care suntem cu toții mai atenți la cum trăim și căror experiențe ne dedicăm. Recent, am activat comunitatea ieșeană printr-o platformă de consultare online interactivă prin care și-a putut exprima părerea despre orașul de astăzi și, mai important, despre viziunea pentru orașul de mâine și ne-a impresionat implicarea peste așteptări. Sunt concluzii pe care le vom avea în față atunci când vom propune noi proiecte de dezvoltare, conștienți fiind că un viitor incluziv și sustenabil se clădește pe o abordare participativă.
Cum se îmbină sustenabilitatea financiară a proiectelor cu regenerarea urbană?
Dezvoltările noastre au la bază finanțări bancare, ce implică indici de performanță bine conturați, auditați în mod constant. Din acest motiv, vin la pachet și cu o presiune din punct de vedere financiar, însă acest lucru nu exclude faptul că ea este mereu armonizată cu beneficiile transferate orașului și comunității, care rămân o prioritate cel puțin la fel de importantă. Nu este foarte des întâlnit un dezvoltator care își asumă investiții în reconfigurarea infrastructurii adiacente, crearea de noi artere, stații de autobuz, piste de biciclete, chiar și grădini urbane.
Dar, deși nu este întodeauna ușor, alegem să o facem, întrucât cheia nu este ca tot ceea ce dezvolți să aibă în prim plan profitul, cât mai degrabă sustenabilitatea proiectului pe termen lung, siguranța că acesta va dăinui în timp și va fi, chiar și peste cincizeci de ani, relevant pentru comunitatea locală.
Este și motivul pentru care, în prezent, IULIUS are în desfășurare un concurs internațional de arhitectură cu invitați, organizat de o echipă de arhitecți și urbaniști de prestigiu din România, cu scopul de a identifica o soluție demnă de dezvoltarea unei zone centrale a Iașului, oraș dominat de obiective arhitecturale reper pentru cultura și istoria sa. Este realizarea unei promisiuni făcute comunității, dar și un demers de bune practici în remodelarea urbană, care să redea încrederea în arhitectura contemporană și în dezvoltarea ca dialog între factori multipli de implicare civică.
IULIUS are o experiență de peste 20 de ani, fiind o prezență vizionară în piața real estate din România. A dezvoltat primele proiecte mixed-use de regenerare urbană de amploare din România, Palas Iași și Iulius Town Timișoara, care au devenit repere privind modul în care se pot revitaliza orașele. În cifre, IULIUS a investit peste 1,2 miliarde de euro în proiecte ample de regenerare a orașelor Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava.