FacebookTwitterLinkedIn

Gheorghe Ciubotaru – Președintele Grupului de firme Electroalfa

  1. Care a fost proiectul cel mai important pentru Electroalfa în 2019?

În 2019 am alocat cele mai multe resurse financiare și umane în finalizarea proiectului de extindere a Fabricii de Confecții Metalice, implicit în creșterea capacității de producție pe această linie de business. Am extins spațiul existent cu aproximativ 5.000 mp și am reorganizat întreaga zonă de producție, asigurând astfel un flux continuu care va genera o creștere anuală a capacității de producție cu 15%. Pe parcursul lucrărilor de extindere a fost necesar să menținem o funcționare a unității aproape de parametri normali, ceea ce a însemnat un efort susținut din partea întregii echipe, inclusiv din cadrul celorlalte divizii din grup.

  1. În ce măsură această schimbare a afectat producția de confecții metalice?

Ca să putem avea rezultatele dorite, am urmărit setarea unor praguri realiste, tangibile, astfel încât oamenii să fie în continuare motivați. Chiar dacă am avut numeroase modificări în fabrică, venitul lunar bugetat a fost depășit în patru din cele nouă luni ale anului, demonstrând astfel că acțiunile noastre au avut rezultate pozitive.

Bineînțeles, noile utilaje și tehnologii achiziționate vor îmbunătăți procesul de producție și vom putea dezvolta portofoliul de produse împreună cu clienții noștri. Adaptându-ne nevoilor exprimate de către aceștia, putem fi mai competitivi în piața actuală națională, dar mai ales pe cea externă.

  1. Cum a evoluat cifra de afaceri comparativ cu 2018?

Față de anul precedent, cifra de afaceri a Diviziei de Confecții Metalice a înregistrat o creștere cu circa 25%. În primele opt luni ale anului am ajuns la o cifră de afaceri de 34,2 milioane de lei, iar anul trecut în aceeași perioadă am înregistrat o cifră de afaceri de 26,02 milioane de lei. Cu noile investiții realizate estimăm că vom avea creșteri constante ale veniturilor cel puțin până în 2022.

  1. Ce valoare are investiția făcuta în Fabrica de Confecții Metalice?

Investiția depășește 4 milioane de euro, cea mare parte din această sumă fiind alocată achiziției de noi utilaje și tehnologii. Prin acest proiect de modernizare a fabricii am pus bazele unor linii de producție mult mai eficiente, cu fluxuri bine definite și cu zone de lucru destinate îmbunătățirii produselor existente prin realizarea unor prototipuri și testarea acestora în laboratorul propriu.

  1. Care sunt prioritățile în perioada imediat următoare în ceea ce privește investițiile?

Vom finaliza investițiile în Fabrica de Confecții Metalice, însă urmează un alt proiect strategic pentru Electroalfa, reprezentat de construcția Fabricii de echipamente electrice de Medie Tensiune, o investiție de peste 6,5 milioane de euro. Noua capacitate de producție va avea o suprafață desfășurată de peste 10.000 mp, iar cea mai mare parte a fondurilor va fi alocată investițiilor în utilaje și tehnologii. Fabrica va avea linie de turnare a prefabricatelor din beton, linii de asamblare a celulelor electrice, dar și o linie de producție pentru sheltere metalice.

  1. Odată cu dezvoltarea capacităților de producție cum va crește potențialul de export?

Este evident că ne dorim dezvoltarea exporturilor, fiind vizate în special piețele din Europa. În Marea Britanie am dezvoltat câteva proiecte importante și sperăm să continuăm lucrările, mai ales pentru zona echipamentelor de medie tensiune.

Piața din Africa rămâne pentru noi un punct strategic la export. Anul acesta am înființat firma Electroalfa Senegal, un joint venture care va permite accesul produselor Electroalfa atât în Senegal, cât și în piețele limitrofe din Africa de Vest, în țări precum Mali, Burkina Faso, Guineea și Coasta de Fildeș.

Portofoliul de produse Electroalfa se va diversifica, întrucât dorim să acoperim o piață mai largă, primul pas în acest sens fiind producția shelterelor metalice. În ceea ce privește produsele Fabricii de Confecții Metalice, exportăm lunar în Cehia, Belgia, Germania, Franța și Australia.

  1. Cum reușiti să acoperiti necesarul fortei de munca?

În ultimii ani am investit tot mai mult în proiectele de resurse umane. Este nevoie, mai mult ca oricând, de competență și performanță pentru a aduce plus valoare proiectelor clienților noștri. Pentru a ne asigura capitalul uman necesar, ne îndreptăm atenția și spre generația tânără care are nevoie de calificare și formare profesională adaptată noilor cerințe antreprenoriale.

Suntem prezenți în licee și facultăți din zona Moldovei, derulăm programe de calificare a ucenicilor în domeniul electric și mecanic si primim în internship tineri ingineri. Totodată am construit și comunicat în mod transparent o politică salarială pe termen mediu și scurt, astfel încât angajații noștri pot avea o perspectivă asupra carierei pentru următorii 4-5 ani.