FacebookTwitterLinkedIn

Lush avea 10,6 milioane de urmăritori pe Facebook și Instagram, cifră care se traducea în vânzări de zece milioane de lire sterline. Un preț pe care CEO-ul și cofondatorul brandului, Mark Constantine, este dispus să-l plătească din cauza îngrijorărilor crescânde în privința impactului pe care social media îl are asupra sănătății mentale a adolescenților.

„Sunt studii făcute de ei, și tot ei sunt cei care le ignoră”, spune Constantine referindu-se la cercetarea Facebook, ajunsă în presă, care arăta că problemele pe care le au adolescentele cu propria imagine sunt înrăutățite de Instagram.

„Nu avem de ales. Noi trimitem adolescenții pe platforma lor. Pagina Lush avea foarte multe adolescente printre followeri”, declară Constantine pentru The Guardian. Deși în 2020 cifra de afaceri a scăzut cu o cincime, CEO-ul Lush este mai îngrijorat de starea de sănătate a colegilor lui, afectați de anxietate.

În vârstă de 69 de ani, Mark Constantine a înființat Lush în 1995, în Dorset, unde compania este astăzi cel mai mare angajator.

Bazându-se pe principii etice, Lush este astăzi unul dintre reperele industriei de frumusețe și unul dintre brandurile care, de-a lungul timpului, a luat poziție sau a sprijinit cauze foarte diverse, de la renunțarea la ambalajele de plastic de unică folosință până la vânătoarea de vulpi sau urmărirea activiștilor de către polițiști sub acoperire.

Brandul a mai avut o tentativă de a se retrage din social media în 2019, dar, cu magazinele închise din cauza pandemiei, mediul online a rămas unica opțiune de  comunicare cu clienții. În plus, la acel moment nu toți directorii Lush erau de acord cu acest demers.

Mark Constantine spune că „ieșirea Lush de pe rețelele sociale nu este o cascadorie de PR” și că se așteaptă ca în viitor „rețelele sociale să facă mai mult pentru a-și proteja utilizatorii”.

Compania lui Mark Zuckerberg este investigată după ce o fostă angajată a dat publicității numeroase documente, printre care unele care dovedeau că Facebook știa că produsele sale sunt dăunătoare sănătății mentale a adolescenților. „A sugera că noi încurajăm conținutul dăunător și că nu facem nimic pentru a-l stopa este pur și simplu neadevărat”, au replicat reprezentanții Facebook.

Devenind „antisocial”, Lush – care continuă să fie prezentă pe Twitter și YouTube – pierde nu doar bani, ci și o platformă prin intermediul căreia și-ar fi putut promova cauzele pe care le susține. Mark Constantine își asumă și acest aspect: „Nu vreau să fac acest lucru riscând viața cuiva”, spune el.