
Astfel, antreprenorul a depus proiectul ce prevede înființarea unei ferme de creștere și sacrificare bovine ce va oferi pieței, carne 100% ecologică. Ferma se construiește în localitatea Cireșu din județul Brăila, cu fonduri europene în valoare de peste 2,2 milioane de euro, informează Agerpres.
„Suma pe care am absorbit-o pentru ferma eco este de 2.280.000 euro, proiectul fiind finanțat în cuantum de 90% de către Uniunea Europeană, iar 10% este contribuția mea, ca beneficiar. Proiectul este unul complex, prevede realizarea unui adapost de animale în suprafața de 2.960 metri pătrați, care poate adăposti maximum 430 de capete, pentru că, în sistemul ecologic, există anumite reglementări, pentru fiecare animal, trebuie să ai undeva la 3 metri pătrați doar adăpost, în afară de liniile de furajare. În aceste condiții, eu ma încadrez la maximum 430 de animale pe ciclu, care vor produce 100-120 tone carcasă carne de vită. În agricultura ecologică, pentru a obține carne ecologică, un ciclu durează 12 luni de la momentul intrării propriu-zise a animalului în fermă. Vreau să merg doar pe rasă românească, iar animalele trebuie achiziționate până în vârsta de șase luni, pentru a putea avea carnea ecologică în momentul sacrificării”, a declarat Alexandru Popa.
Inginer agronom de profesie, Alexandru Popa de numai 30 de ani a povestit că afacerile pe care le administrează în acest moment au fost demarate în urmă cu șapte ani, atunci când a terminat facultatea. „Am pornit de la 800 de hectare de teren agricol, iar astăzi am ajuns la 2.800 de hectare. Cea mai mare parte a afacerilor mele se bazează pe accesarea de fonduri europene. Am citit de cinci ori Ghidul Fondurilor Europene, care are peste 1.100 de pagini, îl știu din scoarță în scoarță. Acum vor scoate altul, trebuie să mă apuc să îl citesc și pe acesta, dar temele principale vor rămâne aceleași. În total, am accesat fonduri europene în valoare de 12 milioane de euro. Cu aceste fonduri europene, până acum am achiziționat utilaje în valoare de 5 milioane de euro și am schimbat infrastructura subterană pentru irigații cu 4 milioane de euro. În cazul proiectului privind construirea fermei eco, eu am scris planul economic și tot eu am ales fluxul tehnologic din întreaga fermă, pentru că sunt familiarizat cu creșterea bovinelor, în prezent am o exploatație de 200 capete de vaci de lapte”, a explicat Alexandru Popa.
Potrivit acestuia, ferma va fi 100% ecologică, atât în ceea ce privește hrana animalelor, cât și în ceea ce privește tratamentele aplicate, inclusiv punctul de sacrificare a animalelor.
„În momentul în care am depus proiectul, era prima fermă 100% eco din România pe dimensiunile acestea. Este o afacere de nișă, care nu a fost încă exploatată în România. Mai sunt ferme eco în România, dar sunt convenționale, în sensul că acolo se folosesc și tratamente și anumiți biostimulatori și o hrană a animalelor care provine din cultura mare, nu din cea care este în conversie. În momentul în care am depus acest proiect, mi-am asigurat și 115 hectare de cultură mare, pe care l-am trecut doi ani în conversie, iar acum au intrat pe carne ecologica. Peste 600 de mii de euro din suma totală a proiectului reprezintă numai utilajele agricole. La mine, inclusiv punctul de sacrificare pe care îl am în cadrul fermei este eco”, a ținut să precizeze antreprenorul.
Potrivit graficului de execuție a lucrărilor, ferma ar trebui să fie gata în octombrie 2021, dar în funcție de cum va fi vremea în această iarnă, lucrările pot fi sistate și reluate în primăvară. Alexandru Popa conduce un grup de firme cu profil agricol cu 32 de angajați și o cooperativă de achiziții cereale, prima de acest gen din Brăila, pe care tot el a înființat-o.