FacebookTwitterLinkedIn

Fabrica Bosch din Cluj a inaugurat un laborator dedicat Industriei 4.0 în cadrul universității Tehnice din Cluj-Napoca, cu o investiție totală de aproximativ 280.000 de euro.

„Dezvoltăm permanent programe și inițiative care să sprijine educația și formarea viitorilor experți în domeniul tehnic. Un pilon important al activității din cadrul fabricii noastre este reprezentat de colaborarea strânsă cu mediul universitar. (…) Odată cu inaugurarea acestui laborator dedicat Industriei 4.0, ne dorim să asigurăm, încă din anii facultății, și dezvoltarea competențelor digitale, atât de necesare în contextul evoluției tehnologiei în domeniul mobilității”, a declarat Monica Constantinescu, directorul comercial al fabricii Bosch din Cluj. 

Laboratorul Bosch cuprinde o linie de producție MMS 4.0 (modular Mechatronics Training System) și un sistem multi-axe pentru simulare CNC (Computer Numerical Control – Mașină-unealtă cu comandă numerică), o stație de presare inteligentă, precum și o stație de înșurubare cu măsurare de forțe.

Potrivit Curții de Conturi Europene privind digitalizarea industriei, România se află pe locul 26 din cele 28 de state prezente în clasament. Indicele DESI (indicele economiei și societății digitale), după care a fost realizat topul, ia în calcul 5 aspecte: conectivitatea; capitalul uman; utilizarea serviciilor de internet; integrarea tehnologiei digitale și serviciile publice digitale. Astfel, se remarcă performanțe scăzute ale statului român în acest sector, dezvăluind poate o reticență cu privire la tranziția spre Industria 4.0 și, totodată, riscuri privind competitivitatea la nivel european.