FacebookTwitterLinkedIn

Cu toate că este în insolvență, Hidroelectrica continuă să pună acțiuni pe bursă fiindcă, potrivit administratorului judiciar, „compania poate fi listată cu succes în aceeași bani pentru că nu există niciun fel de constrângere de natură legislativă nici pe legea dedicată pieței de capital și nici pe legea de insolvență”.

Ne-am revizuit în creștere prognoza, nu vom ieși în acest an din insolvență, poate în mai-iunie anul viitor. Mai sunt 20 de constestații pe rol instanță de judecată, totuși se mișcă destul de greu. <<Băieții deștepți>> au tot interesul să tergiverseze, umblă cu tot felul de tertipuri avocățești, zice Borza.

Investițiile companiei din acest an se ridică la aproximativ 1,3 miliarde de euro, dintre care 350 de milioane de euro sunt alocaţi pentru retehnologizări, 450 de milioane de euro pentru terminarea unor investiţii demarate anterior şi 240 de milioane de euro pentru mentenanţă.

În ceea ce privește datoriile companiei , din suma de 1,2 miliarde de euro au rămas de achitat 150 de milioane de euro, bani „pe care îi putem achita oricând, având un disponibil propriu în bănci de peste 200 de milioane”, după cum mai spune Borza.

Anul acesta producția de energie va fi cel puțin la niveul anului trecut, iar compania estimează undeva peste 18 terawatti.

Vineri, la Che Stejaru, județul Piatra Neamț, oficialii companiei au semnat contractul de retehnologizare al Che Stejarul. Proiectul se va derula pe o durată de aproximativ șapte ani de la semnarea contractului şi presupune retehnologizarea celor șase hidroagregate.

Hidroelectrica a înregistrat, în primul trimestru al anului curent un profit brut în valoare de 405 milioane lei, și a depășit dublul profitului brut raportat în cel mai bun an din istoria companiei – 2014, când societatea a raportat un profit brut de 178 milioane lei pe primele trei luni ale anului.