FacebookTwitterLinkedIn

„Scuze, astăzi am greșit”, a declarat premierul britanic pe Twitter. A fost a treia oară în trei ore când purtătorii de cuvânt ai guvernului nu au reușit să clarifice regulile introduse de marți, la miezul nopții, pentru combaterea bolii în nord-estul Angliei.

Eroarea, cu privire la locul și momentul în care oamenii pot socializa, ar putea încuraja o revoltă din partea colegilor conservatori ai lui Johnson, care au impus restricții și sancțiuni fără a fi dezbătute mai întâi în Parlament.

Marți, mai devreme, ministrul Gillian Keegan a recunoscut, pur și simplu, că nu știa răspunsul în timpul unui interviu radio, în timp ce purtătorul de cuvânt al lui Johnson, James Slack, a declarat reporterilor că detaliile vor fi prezentate mai târziu.

Gafa lui Boris Johnson 

Când premierul însuși a fost întrebat dacă oamenii din nord-est ar putea socializa cu alte gospodării, el a sugerat că ar putea, în grupuri de cel mult șase. Mai târziu, el a scris pe Twitter: „Scuze, astăzi am greșit. În nord-est, potrivit noilor reguli, nu te poți întâlni cu oameni din diferite gospodării în medii sociale la interior, inclusiv în puburi, restaurante sau în propria casă. De asemenea, ar trebui să evitați să socializați cu alte gospodării din afară.”

Greșeala prim-ministrului a venit într-un moment în care se confruntă cu o revoltă în interiorul propriului partid din cauza impunerii restricțiilor fără vot în Parlament, iar faptul că nu a putut explica el însuși regulile, va spori neîncrederea adversarilor săi înainte de un potențial vot de miercuri.

De asemenea, Bernard Jenkin, președintele comitetului de legătură, grupul umbrelă care reprezintă toate comisiile Parlamentului, i-a scris lui Johnson că parlamentarii ar trebui consultați în mod corespunzător.

Parlamentarul Bernard Jenkin i-a atras atenția

„Ideea că astfel de restricții pot fi aplicate fără aprobarea parlamentară expresă, cu excepția unei situații de urgență gravă, nu este acceptabilă pe scară largă și într-adevăr poate fi contestată prin lege”, a scris Jenkin. „Avem încredere că Guvernul va accepta un amendament adecvat sau va conveni o moțiune în acest sens pentru dezbaterea de miercuri”.

Mai mult decât atât, Johnson se confruntă cu întrebări legate de competența administrației sale. Membrii conservatori ai Parlamentului sunt din ce în ce mai nemulțumiți de conducerea sa și se plâng că a făcut deja prea multe gafe.

La apariția sa în Exeter, sud-vestul Angliei, Johnson a respins întrebările presei despre sănătate, spunând că este într-o formă mai bună decât înainte de a se infecta cu noul coronavirus, în martie.