FacebookTwitterLinkedIn
Premierul Boris Johnson a trebuit săptămâna trecută să facă față furiei primarului din Manchester, un oraș mare din nord-vestul ţării, care a refuzat să intre în categoria „risc foarte ridicat” fără un angajament de ajutor financiar de 65 de milioane de lire sterline. Edilul Andy Burnham l-a acuzat pe Johnson că a jucat „poker cu viața britanicilor”.
Luni, aliații lui Boris Johnson au trecut la ofensivă. Într-o scrisoare către șeful guvernului, 55 de deputați conservatori din nord au cerut un plan real pentru a pune capăt izolării și un „proiect concret de redresare economică pentru regiunile cel mai afectate”.
Pandemia l-ar putea costa pe Boris Johnson majoritatea în Parlament. În decembrie, Partidul Conservator a câștigat multe orașe ale „zidului roşu”, municipalități din nordul Angliei care votează în mod tradițional pentru laburişti. Pentru prima dată s-a născut un „zid albastru” care a permis marea victorie a partidului.
Dar astăzi, acest „zid albastru” suferă din plin de consecințele economice și de sănătate legate de pandemie și se simte abandonat de cel pe care l-a susținut. Unii dintre alegători încep să se organizeze. Pe 18 octombrie, în frunte cu fostul ministru Jake Berry, 40 de conservatori aleși au înființat uniunea Northern Research Group („Grupul de cercetare al Nordului”).