Cautare
, Contributor

Explorator. De vocație, om. De profesie, povestitor. www.georgianaciofoaia.ro

Travel |
|

Bordeaux Blend

Efervescent, vibrant, romantic, boem – sunt doar câteva dintre cuvintele care descriu orașul francez în mijlocul căruia am petrecut câteva zile încântătoare. Cum se simte, la pas, cea mai mare zonă urbană din patrimoniul UNESCO vă povestesc pe îndelete în ceea ce urmează.
imageedit_1_7119420841

Lifestyle franțuzesc și sursă infinită de inspirație

Închideți ochii pentru câteva momente și închipuiți-vă locul perfect în care ați vrea să ajungeți. Dacă e un oraș prietenos, bike-friendly și plin de istorie la orice colț, cu clădiri elegante, buticuri de lux și parcuri verzi, aproape de ocean și înconjurat cu dealuri de viță-de-vie, atunci destinația pe care v-o imaginați este Bordeaux.

Din momentul în care am aterizat, am simțit atmosfera elegantă, specifică Franței, iar oamenii destinși, relaxați și curtenitori pe care i-am întâlnit mi-au confirmat sentimentul de bine care avea să mă însoțească pe tot parcursul zilelor petrecute aici.

Bordeaux este un spațiu français prin definiție, unde pot fi întâlnite aproape toate acele clichés simpatice: femei pe bicicletă purtând câte o baguette în coș, domni de vârsta a treia cu bluze în dungi și eșarfe roșii la gât, tineri cu berete stând la picnic pe malul râului.

Ghidul nostru în Bordeaux – Bruno, un gascon cu atitude și gesturi copleșitoare, asemenea unui personaj de teatru, îmbrăcat complet în alb, cu o pălărie fedora din pânză albă, înalt, pișicher și surprizător – ne-a luat la pas pe scena lui: Bordeaux.

Ne-a condus prin holul interior al hotelului Intercontinental – unde am descoperit o fabuloasă orangerie, ne-a invitat în buticul Baccarat, ne-a explicat cum tramvaiele din Bordeaux sunt alimentate prin cabluri ascunse în pământ și ne-a însoțit până la celebrul La Cité du Vin.

La Cité du Vin

 

Tot Bruno a fost cel care ne-a făcut cunoștință cu desertul-rege al regiunii Bordeaux: fabuloasele dunes blanches, pe care trebuie să le încercați odată ajunși aici. Gustul lor este asemenea unui joc de șotron pe care îl câștigi deasupra unei mări de cremă de vanilie. Proiectat de Anouk Legendre și Nicolas Desmazières, La Cité du Vin este o capodoperă arhitectonică aflată pe locul fostelor forje de pe malurile râului Garonne, în cartierul Bassins à Flot din nordul Bordeaux.

Aici, în aproape două ore, puteți trece prin toată istoria vinului, însoțiți de o serie de gadgeturi care folosesc hologramele și realitatea augmentată pentru a spori intensitatea experiențelor dezvoltate în cadrul expoziției permanente, într-un mix inedit pe care vă invit să-l „degustați“.

Bordeaux este cunoscut și ca orașul celor trei M (figuri emblematice ale patrimoniului intelectual bordelais): Montaigne (primar și magistrat al parlamentului din Bordeaux), Montesquieu (Charles Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu) și Mauriac (scriitor, dramaturg, critic, poet și jurnalist francez, membru al Academiei Franceze și laureat al Premiului Nobel pentru Literatură).

Adunând câte puțin dintre elementele pariziene și ale Coastei de Azur, Bordeaux își păstrează totuși personalitatea. În centru, Place de la Bourse spune istoria controversată a orașului, în timp ce Fântâna Celor 3 Grații se reflectă în fabuloasa Miroir dʼeau de pe cheile râului Garonne.

Priveliștea este spectaculoasă, mai ales după-amiaza, când încep să se adune pe iarba verde grupuri de tineri, cupluri de îndrăgostiți sau familii cu bunici care fie se bucură de picnicuri frugale, fie citesc sau lucrează, fie, pur și simplu, stau tolăniți la soare.

Miroir d’eau

 

Plimbându-mă în Bordeaux, pot înțelege de ce în 2015 a fost numit „Cea mai frumoasă destinație europeană“ sau de ce Lonely Planet l-a declarat „Cel mai atractiv oraș“ în 2017. Unde aș fi putut să mă opresc într-una dintre după-amiazele mele libere? Evident, într-un butic de cărți. De fapt, chiar la Librairie Mollat, cea mai mare librărie independentă din Franța, deschisă pentru prima dată în 1886, iar în prezent întinsă pe 2.500 mp. Cu 15 „cartiere“ dedicate domeniilor de la design și modă până la beletristică SF, de la politică și sociologie până la cărți pentru copii, Mollat este unul dintre reperele pe care nu trebuie să le ratezi dacă iubești universul cărților. Imediat după ce-am ieșit din Mollat, mai mult din întâmplare decât din dorință, am ajuns și în fața Porte Cailhau, o superbă mărturie arhitecturală de unde poți vedea panorama orașului.

CITEȘTE ȘI Io amo Firenze

Bordeaux te surprinde la fiecare colț. Dimineața – cu oamenii care aleargă și te ocolesc politicos, seara – cu străduțele pline de mese unde lumea mănâncă, bea și râde copios, în parcuri – cu liniștea, în magazine cu răbdarea și zâmbetele personalului de vânzări. Notă personală: de revenit curând.

O duminică în Saint-Émilion

Odată ajunși în Bordeaux – recunoscut printre turiștii din toată lumea ca fiind capitala vinului franțuzesc –, este bine să știți că puteți „fugi“ într-un sătuc boem la doar o oră distanță de mers cu mașina: Saint-Émilion. În zonă se găsesc peste 6.000 de proprietăți producătoare de vin, domenii care poartă numele de „Chateau“, toate cu istorii generoase și legende vechi ale familiilor nobile din zonă.

În drumul din Bordeaux spre Saint-Émilion poți citi în depărtare Chateau La Dominique, Balestard La Tonnelle, Bellevue, Quinault L’Enclos, Sansonnet. Noi am oprit la Chateau Soutard, unde după explicațiile privind procesarea și îmbutelierea vinului nobil, am degustat două vinuri roșii dure, pour le connaisseur. Fostă fermă în secolul al XV-lea, Chateau Soutard se mândrește cu una dintre puținele domenii care au o femeie ca „maître de chais“ (adică proprietar al pivniței): Véronique Corporandy. De aici, diferențele de gust, textură și finețe care diferențiează vinurile „testate“ de o femeie de ceilalți producători din zonă.

Saint-Émilion – spun francezii – este unul dintre cele mai frumoase și pitorești sate de vinuri din toată Franța.

Pe mine m-a dus cu gândul la romanticul Èze din sudul Franței, cu străduțele înguste, încâlcite și abrupte. Pe cât de mic, pe atât de important pentru francezi, Saint-Émilion găzduiește cea mai mare biserică monolitică din Europa, fiind și orașul în care s-au inventat delicioșii biscuiți macaron (iar parfumul de vanilie de pe străzi confirmă că tradiția se păstrează încă).

Și apropo, în Saint-Émilion există tradiția de a-ți pune dorințe într-un mod cel puțin… inedit. Cumperi o cutie de macaron tradiționale (legate cu panglică albastră) și o sticlă de vin al cărei dop îl legi cu panglica de un copac, în timp ce îți pui o dorință. Ghidul nostru în Saint-Émilion ne-a asigurat că ea chiar se va îndeplini!

Bordeaux în cifre*

– A cincea cea mai vizitată destinație după Paris, Aix-Marseille, Lyon și Nisa

– Râul Garonne a fost în 2017 punct de oprire pentru 48 de croaziere maritime (30.000 pasageri)

– Bordeaux înseamnă peste 900.000 turiști

– Cea mai mare întindere urbană din lume clasificată de UNESCO (1.810 hectare)

– Capitală gourmet, însumând un total de 36 stele Michelin (în 14 restaurante)

– 6.300 de proprietăți producătoare de vin (21 de sticle de vin fabricat în Bordeaux sunt vândute în fiecare secundă în întreaga lume)

*(conform datelor Oficiului de Turism din Bordeaux)

CITEȘTE ȘI Ikigai – secretul japonezilor centenari

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii