FacebookTwitterLinkedIn

România este a treia ţară din Europa în topul preferinţelor marilor companii care deschid operaţiuni de tip outsourcing. Atrase de costul mic al forţei de muncă şi numărul mare de vorbitori de limbi străine, foarte multe companii şi-au externalizat aici operaţiunile de call-center.

A fost primul pas și s-a creat astfel o deschidere pentru proiecte în diferite industrii. De departe cea mai profitabilă este cea a IT-ului, în special a dezvoltatorilor de software. Un domeniu a cărui principală problemă este azi incapacitatea sistemului nostru educaţional de a acoperi nevoile pieţei. Cu alte cuvinte, investitorii IT au bani de dat românilor, doar forţă de muncă să fie.

Însă, pe lângă vânzarea de competenţe, IT-iştii români au reuşit să creeze modele de business ce le-au atras atenţia giganţilor din industrie şi care au fost vândute pe bani grei. Un deschizător de drumuri în acest sens a fost antreprenorul Radu Georgescu, fondatorul Avangate şi al grupului GeCad, care a vândut în 2003 a tehnologiei antivirus RAV către Microsoft.

A urmat apoi Lucian Butnaru, care în timpul studenţiei a înfiinţat compania de aplicaţii software Akela, pe care după opt ani a vândut-o americanilor de la TechTeam pentru circa 3 milioane de euro. A rămas la coducerea companiei până în 2011.

Lista marilor tranzacţii continuă cu IP Devel, companie de software development. Înfiinţată de Bogdan Putinică, în 2000, după şase ani de funţionare pe cont propriu, 76% din companie a fost cumpărată de compania elveţiană Adecco, iar doi ani mai târziu furnizorul suedez de software şi servicii pentru telecomunicaţii Enea a cumpărat compania integral. Bogdan Putinică conduce în continuare firma din funcţia de vice president global service în cadrul grupului.

Tot în 2006, americanii de la Adobe au intrat în România prin achiziţionarea producătorului de software Interakt, companie fondată de Alexandru Costin şi Bogdan Rîpă. Adobe România avea la începutul anului trecut peste 170 de specialişti şi afaceri de 8,9 milioane de euro.

Gaming-ul, VIP în industrie

Industria de gaming din România a crescut puternic în ultimii zece ani.

Multe companii internaţionale au creat aici centre de dezvoltare de jocuri şi au încurajat apariţia unui val antreprenorial care să gândească propriile proiecte în domeniu, explică George Lemnaru, CEO al Green Horse Games.

Dezvoltatorul de jocuri cu acţionariat 100% românesc a obţinut recent o primă finanțare din partea investitorului român Mălin-Iulian Ștefănescu, general manager EEU Software. Investiţia are rolul de a susţine compania lansată de George Lemnaru în a continua dezvoltarea de jocuri online pentru piaţa internaţională şi în special pentru înbunătăţirea proiectul CarsCup.

Din această dorinţă de dezvoltare a unor proiecte proprii a apărut şi popularul joc Bubble Witch Saga, făcut de o echipă de români. După ce a muncit o perioadă pentru companii precum Electronic Arts sau Jagex, Mihai Sfrijan i-a convins pe cei de la King că România are cei mai buni programatori şi au deschis împreună un studio la Bucureşti unde se fac azi unele dintre cele mai faimoase jocuri ale Facebook-ului. Bubble Witch Saga a obţinut în primele două luni de la lansare un profit de peste un million de dolari.

Electronic Arts, dezvoltatorul unor jocuri precum FIFA, Need for Speed sau Battlefield a intrat pe piaţa de producţie din România în 2005 când a deschis divizia de jocuri pentru telefoane mobile EA Mobile. La finele lui 2011, afacerile subsidiarei depăşeau 12 milioane de euro.

Însă, dezvoltatorii de gaming români s-au făcut remarcaţi încă de la începutul anilor 90. Spre exemplu, compania Ubisoft a deschis primul său centru de producţie din afara Franţei în 1992, în România. Cu o cifră de afaceri în 2011 de circa 20 de milioane euro, Ubisoft este cel mai mare producător de jocuri de la noi. Unul dintre cele mai importante proiecte la care a contribuit Ubisoft România este jocul Assassin‘s Creed 3.

Lista afacerilor româneşti din IT, cu sute de angajati şi bugete de milioane de euro nu se încheie aici. Companii precum Siveco, Totalsoft sau Bitdefender se clasează pe primele locuri în topul celor mai mari dezvoltatori din România.

Citește mai multe despre business-urile din digital în ediția tipărită a revistei Forbes.