Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bani și Investiţii |
|

Boloş a anunțat când vor încasa firmele bani din primul miliard de euro de la UE

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunțat că firmele care apelează la proiecte de redresare economică finanţate prin fonduri europene vor putea începe să încaseze bani din primul miliard de euro de la UE din a doua parte a lunii septembrie sau din prima parte a lunii octombrie.  
Marcel Bolos

“Primul miliard de euro (n. r. din cele 80 de miliarde de euro alocate României de UE), cel pe care noi îl avem în gestionare de către Ministerul Fondurilor Europene, în parteneriat cu Ministerul Economiei, este pe cale să ajungă la companii. (…)

După data de 15 septembrie, având posibilitatea să-şi depună aplicaţiile, putem discuta de plăţi după momentul în care se încheie contractele de finanţare. Oricum, în a doua jumătate (a lunii septembrie, n.r.), început de octombrie se pot face primele plăţi din miliardul de euro, astfel încât să putem ajuta efectiv firmele care se găsesc în dificultate”, a afirmat Marcel Boloş, la Digi 24.

IMM Factor

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene a dat detalii și despre programul IMM Factor, prin care firmele care au probleme financiare din cauza întârzierii plăţilor în contextul pandemiei primesc o garanţie guvernamentală de 50% a facturilor restante. Acest program are o sumă maximă pentru firma beneficiară de 5 milioane de lei, ministrul subliniind că nu există o limitare a accesului companiilor.

“Din câte au fost prezentate în Guvern, la această schemă pot apela firmele care se află în dificultate, respectiv au nevoie de acest cash-flow disponibil înainte de data scadenţei, înainte de data care e prevăzută în contractul comercial scadenţa respectivă, pentru că procedura de după momentul în care banca a acordat respectivul credit spune că banca urmează paşii procedurali pe care i-ar fi făcut firma până la momentul în care încasează de la clienţi contravaloarea creanţei comerciale pe care o au. Deci, practic nu există o limitare din punctul de vedere al accesibilităţii la această schemă, este vorba de această formă de creditare în avans pe care o fac băncile pentru a asigura lichiditatea de care firmele au nevoie în această perioadă”, a menţionat Marcel Boloş.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii