FacebookTwitterLinkedIn

Bogdan Tomoiagă, Managing Director, Graffiti PR

Forbes: Va intra afacerea dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” după un an de pandemie?

Bogdan Tomoiagă: Agențiile de PR și cele de comunicare, în general, nu mai intră în vacante de vară de ceva vreme. Vacanța de vară insemna pentru noi că agenția se închidea cu totul și toată lumea este plecată. Vara era de obicei o perioadă în care volumul de proiecte scădea, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat în ultimii 5+ ani, ci dimpotrivă.

Iar acest lucru are de-a face cu: portofoliul de clienți *sunt clienti care au raportare financiară după format american, ceea ce inseamna ca în iunie suntem la începutul anului fiscal. Si cum avem in portofoliu branduri de retail sau de FMCG, exista activitate pe tot parcursul anului*, dinamica industriei, cerințele clientului, etc.

Însă știm cât de important este un concediu așezat și legat, așa că „forțăm” organizația ca fiecare dintre angajați să aibă aproximativ 10 zile de concediu legate în perioada de vară, din iulie până la jumătatea luinii septembrie. Este o procedură internă care a fost stabilită acum foarte multă vreme și încercăm să respectăm regula deoarece aduce foarte multe beneficii de ambele părți – atât angajat, cât și angajator – predictibilitate, nevoia de detașare de birou, reîncărcarea bateriilor, etc.

În plus, pandemia ne-a adus noi formate pe care încercăm să le implementăm după o perioadă de testare, cum ar fi: săptămână de lucru de 4 zile pentru o parte dintre colegi, work from home (unde acasă poate fi oriunde – casa bunicilor, o vilă din Grecia sau din Bali), program de recuperare a zilelor în care s-a făcut over time, program de lucru diferențiat, etc

Forbes: Unele dintre cele mai des întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul ultimului an și jumătate au vizat absența certitudinilor și lipsa de predictibilitate. Au apărut certitudini în vara 2021 pentru afacerea pe care o conduceți? Au apărut elemente de predictibilitate? 

Bogdan TomoiagăAu apărut unele, au dispărut altele. Fiind în zona serviciilor ne place predictibilitatea, dar suntem obișnuiți și să nu o avem. La ce mă refer – ne-au apărut proiecte noi peste noapte, la fel de repede cum au dispărut altele. Dar acest lucru este normal în industria de PR. Pandemia a adăugat un extra strat de stress și de incertitudine.

Au dispărut peste noapte proiectele cu o componentă de BTL, dar au apărut la fel de repede altele. Am avut proiecte mai numeroase în zona de comunicare de criză, în zona de digital sau în zona de media relations și CEO profiling.

Forbes: Ce anume vă îngrijorează în această vară, în domeniul/sectorul în care activați?

Bogdan TomoiagăVolumul mare de activitate, numărul redus de resurse/specialiști și dificultățile pe care le vom întâmpina în viitor în a atrage resurse de calitate în industrie. Deși suntem o industrie tânără, dinamică, cu foarte multe posibilități de dezvoltare a carierei, este tot mai greu să atragem brain power. Avem concurență din ce în ce mai puternică, tinerii pleacă în Europa la studii și tot mai puțini se întorc, etc

Altfel ce ne mai îngrijorează din perspectiva unei companii de PR este dispariția presei tradiționale, fake news-urile care sunt tot mai bine realizate, faptul că migrăm spre online și spre consum de media care nu mai este filtrat, nu mai este măsurat sau dispariția presei locale. Sunt multe subiecte și cred că fiecare dintre el poate fi disecat în multe pagini și se pot extrage multe concluzii.

Forbes: Cum arată planurile dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2022? 

Bogdan TomoiagăConsiderăm 2021 ca un an de construcție. Bine, așa ne uitam și la 2020, dar nu am prevăzut Pandemia.

 Așadar, înapoi la 2021 – este anul în care am făcut multă introspecție, în care ne-am analizat business-ul și industria/segmentul în care activăm, am tras concluzii și am construit un plan pentru viitor.

Vedem 2021 ca punct de plecare pentru diverse investiții și dezvoltări legate de GraffitiPR și ne uităm la 2022 ca la un an în care multe din aceste cosntrucții vor fi mai bine definite, mai aproape de a fi considerate stabile.

Ca direcții avem următoarele: analiză a portofoliului de servicii și produse oferite, cum atragem clienți portiviți, dezvoltări de servicii și produse și apropierea de digital economy, un rol mai mare în industria locală de marcomm și de ce nu, chiar și o dezvoltare regională.

Forbes: O întrebare personală: plecați în vacanță în această vară? De ce? (dacă răspunsul este afirmativ: Unde veți pleca în vacanță: în țară sau în străinătate?)

Bogdan TomoiagăDa, dar va depinde foarte mult de cum va evolua situația legată de COVID 19. Dacă lucrurile vor fi ok, atunci răspunsul este atât în țară, cât și în străinătate, în Europa.

(12 iulie 2021)