Bogdan Oprea şi-a ridicat an de an afacerea şi spune că BGS, compania pe care o conduce şi care a ajuns în prezent la 3.500 de angajaţi, va creşte în continuare. Afaceristul mizează pe extinderea în marile oraşe din ţară şi se uită cu plăcere la origini. Povesteşte că deşi începutul afacerii a fost mai greu, nu a renunţat niciodată la ideea unei firme mari şi astfel a ajuns printre cei puternici. „În 1993 am împrumutat circa 700 de dolari de la o mătuşă şi am cumpărat două geci sport. Am scris pe ele cu carioca «PAZĂ» iar mama ne-a cusut, mie şi fraţilor mei, câte un ecuson. Tata era sculptor în lemn şi ne-a făcut două bâte. Pentru noi a fost un început frumos“, îşi aminteşte afaceristul.
A continuat ca dresor de câini de rasa dog german şi a ajuns să colaboreze cu Poliţia din California. Spune că el a fondat firma Barguard Services în 1993 (care ulterior a devenit BGS) şi i-a luat asociaţi şi pe fraţii lui. În 2009, Divizia de Securitate a BGS a înregistrat o creştere de 24% a cifrei de afaceri (de la 18,12 milioane euro în 2008 la 22,46 milioane euro în 2009). „Criza s-a resimţit puternic şi la noi. Companiile au început să scadă cheltuielile, iar paza a fost unul dintre punctele la care au renunţat“, spune Oprea, care susţine totuşi că şi pe criză a prins contracte bune şi a crescut businessul. Afaceristul susţine că în 2009 a apăsat pe acceleraţie şi a achiziţionat 60 de autoturisme Hummer, dar şi alte maşini pentru divizia medicală a grupului BGS. Investiţiile acestea depăşesc câteva milioane de euro. Oprea mai spune că, în timp, a achiziţionat motociclete KTM şi ATV pentru mobilitate în trafic, iar în prezent, parcul auto al BGS depăşeşte 500 de autovehicule.
Sfătuit de specialişti în domeniu să listeze firma la Bursa din NewYork, Oprea spune că totul se negociază, pentru moment. Ştie că în România se mai poate dezvolta încă şi vede în continuare aici o piaţă bună. „Procedura pentru listarea la bursă e foarte anevoiasă, dar nu renunţăm la idee. În acelaşi timp, nu neg că am putea lua lângă noi un investitor pentru dezvoltare. Am avut şi oferte de preluare, dar am zis pas. Ni s-au oferit chiar 50 milioane de euro“, adaugă acesta. Pentru a creşte, Oprea are în plan noi investiţii. Vizează achiziţia de noi maşini şi alocă fonduri pentru extinderea din Timişoara, unde BGS a ajuns deja la 400 de angajaţi.
Compania este prezentă cu filiale în Ploieşti, Galaţi, Hunedoara, Deva, Bistriţa şi Timişoara şi încearcă piaţa din Constanţa, Brăila şi Cluj. „Vrem să ne extindem în 15 oraşe, dar cu un investitor alături. Fiecare oraş ne poate aduce cel puţin un milion de euro cifră de afaceri anual“, este de părere businessmanul. Se laudă că a primit oferte de a intra cu BGS şi în Italia, dar a decis să nu îşi forţeze norocul. A cochetat, de asemenea, cu ideea de a achiziţiona şi o firmă în SUA, dar spune că aceasta este foarte greu de controlat de la distanţă.
Bogdan Oprea recunoaşte că a început trei facultăţi, dar nu a terminat niciuna. Student la Facultatea de Drept, s-a retras în anul III, a urmat Psihologia, nu pentru mult timp, iar apoi a ales Sportul. Îşi motivează deciziile prin faptul că nu a dorit niciodată să urmeze o carieră în domeniu. Totuşi, ca pregătire profesio-nală, Oprea spune că a făcut şcoală cu poliţia americană. „Am învăţat de la cei mai buni. M-am antrenat cu departamentul de poliţie din SUA care se ocupa anchetarea spargerilor de bănci, dar şi cu trupele SWAT“, mai spune omul de afaceri.
Oprea nu ratează competiţiile de offroad şi aleargă des cu maşinile de teren prin munţi. A participat, de asemenea, la cursele de motociclism viteză şi a avut de suferit. A ajuns inconştient pe un pat de spital, dar şi-a revenit. A fost la un pas de moarte şi anul acesta când a fost prins sub maşină într-o cursă de offroad. „Categoric îmi plac maşinile de teren. Am condus Hummer H1, ani de zile, Ford Expedition, Range Rover, Excalade şi Jeep Rangler“, spune Oprea. Nu refuză scuba-diving-ul, drumeţiile pe munte cu înnoptări în cort şi excursiile periculoase. Spune că bucătăria românească nu e prea sănătoasă, iar mâncarea lui preferată este caracatiţa la grătar.
„De câte ori merg în Grecia, dimineaţa, la prânz şi seara aleg caracatiţă la grătar. Mâncarea meridională e cea mai sănătoasă“, spune Oprea, care este căsătorit de 21 de ani şi are un băiat, Marius, de 17 ani, elev la Şcoala Americană. Dacă e să se gândească la viitor, Oprea spune că peste patru-cinci ani are două variante: va duce BGS în vârful firmelor de securitate şi medicale, ori va alege SUA sau Saint Tropez
Wikipedia: Bogdan Oprea, is a Romanian footballer who currently plays for Victoria Brăneşti. »