FacebookTwitterLinkedIn

Bogdan Grecu, Director General ArcelorMittal Galați – Skopje

Forbes: Care sunt obiectivele dvs, în calitate de director general al Combinatului ArcelorMittal Galaţi, pentru anul 2018?

Bogdan Grecu: Așa după cum știți, Combinatul de la Galați este într-o etapă de tranziție către noul proprietar, ca urmare a deciziei Comisiei Europene de a condiționa vânzarea către ArcelorMittal a Combinatului italian Ilva (Taranto) în schimbul înstrăinării unor unități de producție, cu scopul de a restabili echilibrele concurențiale.

Activitatea curentă a Galațiului nu este, însă, afectată de acest proces. Avem un plan de afaceri clar, pe care  îl respectăm. Avem clienți care ne așteaptă produsele și furnizori care lucrează pentru noi.

Vă pot spune că – așa cum se vede acum – anul 2018 va fi unul bun, cu o producție de circa 2 milioane de tone de oțel, cu rezultate operaționale pozitive, așa cum ne dorim să fie și cele financiare.

În ultimele luni Combinatul a fost operat, cu succes, ca un centru de profit de sine – stătător. Suntem însă și într-un proces de transformare, început în 2009. Acesta continuă pentru că este singura cale de a rezista în noile condiții economice.

Forbes: Care este poziția Combinatului de la Galați în cadrul economiei românești și a economiei județului Galați?

Bogdan Grecu: Am fost și rămânem primul producător de oțel din România și cel mai mare producător industrial din Estul României. Anul trecut am avut o cifră de afaceri de circa un miliard de euro.

Peste 450 de milioane de euro anual sunt însă re-injectate în economia românească, de unde cumpărăm bunuri și servicii.

Suntem, în continuare, principalul pilon economic al județului și – alături de partenerii noștri de la Șantierul Naval Damen – susținem în bună măsură economia locală și regională.

Combinatul reprezintă 28% din P.I.B.-ul județului Galați și circa 55% din cel al orașului.

Pe plan social, avem circa 7 – 8.000 de angajați, inclusiv contractorii direcți care lucrează în incinta noastră.

Plătim, anual, 40 de milioane de euro în taxe și contribuții pentru diferitele bugete locale sau naționale.

Forbes: La ce valoarea se vor ridica investițiile la ArcelorMittal Galaţi în anul 2018 și în ce obiecte se vor concretiza? Care este valoarea totală a investițiilor în Combinat de la privatizarea sa?

Bogdan Grecu: Investițiile noastră nu s-au oprit niciodată, nici măcar în anii grei ai crizei: 2008 – 2009. Volumul anual a fost și este de 30 – 40 de milioane de euro. Din 2009 s-au investit în Combinat circa 500 de milioane de euro.

Unul dintre rezultatele palpabile ale acestui efort uriaș este Furnalul nr. 5 de la Galați, la care s-au realizat modernizări de peste 120 de milioane de euro aducându-l astfel în „lista scurtă” a celor mai bune furnale din Europa. Acum, eforturile noastre sunt îndreptate către Oțelărie și Laminoare.

Derulăm în această perioadă 36 de proiecte de investiții, mai mici sau mai mari, care vor genera impact imediat în calitatea produselor, securitatea muncii și protejarea mediului înconjurător.

Forbes: Cum gestionați criza forței de muncă? Care sunt specialitățile profesionale pe care nu le găsiți în orașul și județul Galați?

Bogdan Grecu: Avem o situație particulară. În următorii trei – patru ani vor pleca la pensie mulți dintre colegii noștri.

Pe de altă parte, modernizările pe care le implementăm conduc la necesitatea reducerii numărului de angajați.

Această ecuație se complică și mai mult dacă luați în considerare nevoia obligatorie de a pregăti noii muncitori. Noi o facem timp de 18 luni. Avem greutăți și cu atragerea de specialiști, în special cei din domeniile automatică și electric. O facem printr-un program de Internship bine articulat (școală de vară, burse, sesiuni tematice cu studenții) și setat pe nevoile noastre din viitor.

Am redeschis și punțile cu sistemul educațional local și regional, cu liceele tehnice din jurul nostru dar și cu Universități nu doar pentru a recruta ci și pentru a încuraja adaptarea curriculei la realitățile economice și tehnice actuale.

Forbes: În ce măsură sunteți mulțumiți de calitatea serviciilor prestate de furnizorii industriali cu care combinatul colaborează? Sunt servicii industriale pe care sunteți obligați să le importați pentru că nu sunt furnizori locali?

Bogdan Grecu: Aceasta este o altă provocare pentru noi. Noi avem nevoie de furnizori cu competențe tehnice specializate în siderurgie, greu de găsit în zona noastră, întrucât suntem unicul producător de acest tip din regiune. V-aș da un exemplu: colegii noștri din vestul Europei lucrează – de fapt – în zone puternic industrializate, cu mulți producători. În asemenea zone apar –  natural –  și furnizori tehnici de calitate, capabili să lucreze pentru un grup de clienți.

Suntem, câteodată, nevoiți să aducem furnizori din vestul României sau chiar din afara țării. Facem, însă, eforturi de a-i sprijini pe cei locali oferindu-le, de exemplu, contracte pe termene mai lungi, pentru a-și pregăti mai bine propriile lor planuri de afaceri.

CITEȘTE: CU DRAG!

Forbes: În prezent, care este ponderea exporturilor din totalul producției combinatului? Cum caracterizați cererea de produse siderurgice pe piața românească?

Bogdan Grecu: În ultimii ani producția noastră s-a stabilizat la 2 milioane de tone pe an. Aproape două treimi pleacă la export pentru că România consumă puțin oțel, în absența proiectelor de infrastructură și a unor consumatori industriali mai mari.

Livrăm mult către industrii cum ar fi: construcții navale, recipienți sub presiune, țevi pentru fluide energetice, elemente de infrastructură (poduri), turbine eoliene, auto și multe altele. Noua noastră linie de tablă acoperită organic furnizează deja pentru producătorii de țiglă metalică din țara noastră.

Doar un exemplu: oțelul de Galați a fost folosit la construirea celui mai mare pod din Turcia, al patrulea în lume ca anvergură între stâlpii de susținere.

La export ne-am confruntat cu concurența producătorilor non – U.E., care au o structură a costurilor mai favorabilă ca a noastră: plătesc mai puțin ca noi pentru energie și certificate pentru gaze cu efect de seră. Mai mult, ne-am confruntat în ultimii ani cu practici de dumping care ne-au afectat serios. Măsurile anti-dumping luate în ultima perioadă de Uniunea Europeană – inclusiv prin sprijinul României – au redus parțial o parte a acestor dezechilibre în cadrul Uniunii, nu însă și în toate zonele în care exportăm.

Forbes: Care sunt tendințele pe piața mondială a siderurgiei după anunțurile Casei Albe (SUA) privind unele măsuri protecționiste?

Bogdan Grecu: Poziția noastră este aceeași cu cea a producătorilor europeni de oțel reuniți în cadrul asociației EUROFER, care a definit măsura luată de Statele Unite ca “protecționism pur” și a cerut Uniunii să reacționeze rapid, pentru a proteja industria europeană. Calculele EUROFER arată că importurile de oțel în Europa au crescut cu 8,4% în primele luni ale acestui an, aproape integral din cauza acestei măsuri.

Forbes: Sunt multe voci pesimiste, fie în rândul locuitorilor din Galați, fie în rândul analiștilor economici, care afirmă că această unitate se va închide cândva. Este posibil acest scenariu?

Bogdan Grecu: Un asemenea scenariu ține mai curând de trecut și nu de viitor.

În prezent, industria oțelului este într-o poziție relativ bună și nu ne așteptăm la evoluții negative până la finele anului. Producătorii au rezultate îmbucurătoare în 2018 iar noi nu suntem o excepție.

Desigur, în industria noastră pot apărea momente dificile, crize care să afecteze și care să pună presiune pe toți producătorii. Suntem însă mai bine pregătiți ca în trecut și lucrăm pentru ca asemenea probleme – uneori ciclice – să nu ne pună în vreun pericol.

Pe de altă parte, suntem într-un proces de separare, în vederea unei posibile vânzări. Rezultatele bune și interesul arătat pentru noi ne îndreptățesc să fim optimiști și să privim pozitiv această etapă din istoria noastră.

În ultimele luni rezultatele noastre au fost sustenabil – bune. Cred cu tărie că viitorul va aduce o nouă etapă de dezvoltare a combinatului și o întărire a poziției acestuia.

(14 august 2018)