FacebookTwitterLinkedIn

Cel mai mare succes profesional înregistrat, în ultimul an, de Bogdan Enoiu, şeful grupului de comunicare McCann-Erickson România, este recâştigarea contului de media al Vodafone. Pentru prima dată în istoria de până acum a industriei de publicitate din România, o agenţie a triumfat la Festivalul Cannes Lions. McCann-ul lui Bogdan Enoiu a câştigat două Grand Prix-uri la acest festival, distincţii acordate pentru campania „Noul Rom“.Cei doi „Lei“ de aur l-au entuziasmat pe şeful grupului, încât a apucat să declare la momentul respectiv nu numai că este fericit, dar şi că în 2015 se va retrage din business. Dar multe lucruri spun oamenii, nu numai la beţie, ci şi la fericire.

În total, campania „Noul Rom“, pentru batonul de ciocolată Rom, a obţinut la Cannes nouă premii, cea mai bună performanţă înregistrată vreodată de o agenţie românească de publicitate la cel mai titrat festival de creaţie din lume. Este greu de evaluat cum se vor transforma aceste premii în bani (prin câştigarea de noi conturi), dar este evident că aceste trofee vor contribui decisiv la consolidarea imaginii şi prestigiului McCann pe piaţa autohtonă şi regională. Iar o imagine bună, în publicitate, atrage întotdeauna şi clienţi.

Cu mult înainte de Cannes, McCann devenise agenţia care coordonează comunicarea pentru brandurile de ape din portofoliul Coca-Cola, la nivel internaţional. De asemenea, McCann are doi clienţi operatori de telefonie mobilă în Lituania şi Letonia. Strategia grupului este de a-şi extinde operaţiunile în afara României, pe pieţe care nu au suferit atât de puternic ca cea autohtonă. Dar marea victorie a lui Bogdan Enoiu nu este „Leul“ pentru ciocolata Rom, ci câştigarea bugetul de media al operatorului de comunicaţii Vodafone, pe care i l-a smuls la un pitch organizat în mare viteză (trei săptămâni) agenţiei concurente OMD. McCann l-a pierdut la începutul anului 2010 (prin alinierea regională la OMD) şi de atunci Enoiu a tot suferit şi a tot oftat. Dar suferinţa lui Enoiu s-a stins odată ce contul a trecut de la 1 septembrie în portofoliul Universal McCann, divizia de media a agenţiei pe care o conduce.

Agenţia prestează în continuare serviciile de strategie de brand şi creaţie pentru Vodafone.Tot în acest an (poate cel mai bun din istoria McCann România), Enoiu şi oamenii săi au câştigat un alt premiu important. La începutul verii, agenţia McCann a câştigat Grand Effie România 2011, distincţie ce răsplăteşte cea mai eficientă campanie de publicitate a anului. Marele Premiu a fost câştigat cu proiectul de promovare a retailerului de materiale de construcţii de tip do-it-yourself Dedeman.Într-un an în care investiţiile publicitare au scăzut pe piaţa românească, McCann-Erickson şi-a permis să adune premii. Este o investiţie pe termen lung. La care se adaugă și un cont mult râvnit, Vodafone.

Vezi care a fost averea lui Bogdan Enoiu în 2010