Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Afaceri |
|

Bogdan Drăgoi, Președinte al Consiliului de Administrație și Director General SIF Banat-Crișana: “Factorii decisivi pentru evoluția României care pot determina parcursul etapelor viitoare sunt noul Parlament și Guvern”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2021.
Bogdan Dragoi

Bogdan Drăgoi, Președinte al Consiliului de Administrație și Director General SIF Banat-Crișana

Evoluția companiei într-un cuvânt

Nu vreau să dau un răspuns într-un cuvânt, pentru că aș pica în plasa unui banc celebru, dacă vi-l amintiți: Cum merge economia țării, într-un cuvant? Good. Dar în două? Not good.

Acum, revenind la SIF Banat Crișana și la experiența companiei pe care o conduc, aș putea să afirm că am performat mult mai bine decât am fi putut anticipa, având în vedere contextul economic în care ne aflam.

Am fost nevoiți să ne ajustăm așteptările și anticipările rezultatelor financiare și am făcut acest lucru într-un mod asumat, deschis și transparent. Am mers în fața acționarilor noștri cu o rectificare bugetară care să reflecte realist noile coordonate economice naționale și globale. Am fost singura societate de investiții financiare care a decis să procedeze astfel, ceea ce mi se pare o atitudine corectă și onestă față de investitori și față de piață, în general. Am decis să facem acest lucru pentru că noul context economic a afectat toate sectoarele în care activăm: piața de capital, industrie și consum.

Așteptăm finalizarea situațiilor financiare de la sfârșitul anului, dar eu estimez că vom înregistra totuși profit, în linie cu ultima rectificare bugetară. Rezultatele financiare din 2020 trebuie privite pe două paliere: din punct de vedere al profitabilității – adică venituri din dividende versus cheltuieli – înregistrăm un profit important, deci compania a performat bine. Însă, noile standarde IFRS de contabilitate, care prevăd marcarea la piață a activelor, ne-au obligat să operăm ajustări operaționale și de evaluare care vor determina, probabil, o pierdere contabilă minoră.

Analizând în detaliu, pandemia a afectat în mod diferit sectoarele economice în care SIF1 are participații. Remarcăm faptul că, datorită politicilor fiscale și monetare, sectorul bancar a fost, într-o anumită măsură, menajat. Companiile care activează în sectoarele de industrie și producție au fost cele mai afectate. Am performat foarte bine în domeniul PHARMA și, chiar dacă contextul a fost unul nefavorabil, am avut rezultate bune în industria producătoare de celuloză și hârtie.

În legătură cu piața de capital, cred că este evident faptul că volatilitatea a fost factorul constant și definitoriu al anului 2020. În plus, din nefericire, așa cum menționez de câțiva ani, Bursa locală este o piață de capital lipsită de volum. Am constatat, însă, odată cu accesul în categoria piețelor emergente secundare, că pe bursa românească a început să vină mai multă lichiditate și acest lucru ne bucură. Dar, în ansamblu, 2020 a fost un an dificil, an similar cu 2017 – 2018, când am avut surpriza neplăcută a OUG 113.

Cele mai importante lecții

Această perioadă ne-a predat tuturor multe lecții importante, dar cea mai relevantă și valoroasă dintre ele este, din punctul meu de vedere, următoarea: industria națională trebuie încurajată și susținută, atât de către autorități, cât și de către toți participanții și actorii din această zonă.

Dacă inițial, la debutul acestei pandemii targetul era să lucrăm preponderant cu clienți sau furnizori din zona UE, acum ne orientăm spre producătorii și partenerii interni. Explicația este simplă: din cauza contextului economic, consumul a colapsat peste tot, inclusiv pe teritoriul european. Însă toți producătorii din alte țări au avut o politică protecționistă față de capitalul autohton și angajații proprii – politică absolut corectă din punct de vedere social, de altfel. Au primit ajutoare de stat și au aplicat politici comerciale de conservare și de protecție, extrem de benefice și profitabile pentru ei, dar defavorabile colaboratorilor, mai ales externi.

Acest lucru trebuia să se întâmple și în România, însă am câteva exemple de companii mari și medii, din portofoliul nostru, care nu au putut beneficia de ajutoarele guvernamentale, deși investitori străini în România le-au accesat.

Rezumând, concluzia mea după această perioadă este simplă: trebuie să cerem mai mult și să potențăm valoarea echipei locale, naționale și, învățând de la alții, să externalizăm uneori problemele, dar și să susținem preponderant companiile românești.

Prestația autorităților

Perioada pandemică s-a suprapus – nefericit – în România celui de-al doilea an consecutiv de alegeri. Știm cu toții că politica guvernamentală în aceste momente este mai degrabă orientată spre capitalul de imagine și cel electoral și mai puțin spre proiecte strategice și de dezvoltare structurală a țării. În plus, în ultimii 7-8 ani, în România s-a practicat o politică de stimulare socială și mai puțin de stimulare a investițiilor cu efect multiplicator în cresterea PIB-ului, motiv pentru care astăzi avem un deficit fiscal record și o creștere foarte mare a datoriei publice. Acest lucru se va regla în anii următori, prin intermediul unor corecții și ajustări care, sper eu, să nu afecteze mediul de afaceri, pentru că acesta este, de fapt, motorul creșterii economice.

Am traversat deci un an dificil, pentru a cărui gestionare nu există instrucțiuni în manualele de economie sau politică fiscală, dar greul abia acum urmează. Pe noi criza ne-a lovit într-un moment în care nu eram echilibrați și aveam un deficit structural semnificativ, la cote alarmante chiar, deficit de cont curent și un deficit fiscal important. În acest context, pandemia doar a agravat aceste probleme structurale. Eu sper totuși că factorii politici decizionali vor lua cele mai bune măsuri de relansare economică a țării.

Strategia de business pentru 2021

Sunt mai degrabă optimist în ceea ce privește evoluția SIF Banat Crișana în 2021, pentru că avem un portofoliu balansat, echilibrat, adaptat și adaptabil oricărei situații. Datorită veștilor referitoare la evoluția pandemică și la disponibilitatea vaccinurilor, sper să nu existe multe șocuri pe piețele de capital și financiare în anul următor, deși contextul economic rămâne, totuși, unul dificil. În ceea ce ne privește, targetul este să avem un portofoliu flexibil, cu lichidități importante disponibile pentru a putea fructifica oportunitățile din piață. De altfel, SIF Banat Crișana a avut o politică de investiții dinamică, chiar și în plină pandemie, lucru atestat de achiziția platformei industriale IMGB de la Doosan Heavy Industry&Construction, de exemplu, tranzacție negociată și încheiată în perioada aprilie – august 2020. Rămânem în continuare deschiși și atenți, pentru că sunt convins că vor mai exista oportunități investiționale în piață și în anul ce urmează.

Provocări în 2021

Vreau să mă refer exclusiv la contextul național. Cred că trebuie să ne raportăm la provocările pe care România trebuie să le gestioneze în perioada următoare. Factorii decisivi pentru evoluția României, care pot determina parcursul etapelor viitoare, sunt noul Parlament și Guvern, care trebuie să aibă înțelepciunea și maturitatea de a propune și implementa măsuri care să crească PIB-ul, să reducă deficitele bugetar, structural și de cont curent și să creeze contextul favorabil României pentru investiții străine sau locale.

Depinde de noi cum traversăm această perioadă, cum transformăm provocările în oportunități și problemele în avantaje și cum gestionăm întreaga situație, în așa fel încât rezultatul să fie unul pozitiv și profitabil.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii