FacebookTwitterLinkedIn

Bogdan Colceriu, Fondator Frisbo

Oportunitatea pentru România

Bogdan Colceriu: Cred că perioada pandemiei în sine e o oportunitate ca la nivelul întregii planete să realizăm dimensiunea unor costuri de oportunitate la care nici nu ne-am uitat până astăzi: timp petrecut în trafic, munca și viața în spații aglomerate, mii de kilometri parcurși nenecesar cu mașini poluante, timp cheltuit inutil în ședințe interminabile, aglomerare în mall-uri de dragul unei cumpărături oarecare șamd. Dacă pandemia ne ține suficient de mult timp departe unii de alții ca să fim obligați să funcționăm fără ele și astfel să realizăm aceste costuri, cred că viața viitoarelor generații va fi una mult mai bună. Cu sau fără colaps economic, dacă din această pandemie ieșim mai conștienți de stupiditatea modului în care munceam și trăiam, generația viitoare cu siguranță iese mai câștigată. La nivel macro, nu văd comprimarea economică sau chiar colapsul ca un preț prea mare de plătit pentru o trezire la o viață lipsită de constructele artificiale pe care noi ni le-am impus.

Domenii ce trebuie reformate

Bogdan Colceriu: Cred că la ora asta e absolut evident pentru toată lumea că tot ce înseamnă administrație publică și relația cu instutuțiile statului trebuie să fie digitalizat. Statul la coadă în fața unui ghișeu ar trebui să devină de neimaginat pentru o viață firească și să se reducă la “imagini din viața părinților noștri” de care să râdă următoarea generație pe social media. Cred însă că, dincolo de acest domeniu evident, învățământul este un domeniu de activitate care are oportunitatea să își pună problema digitalizării. Desigur, se poate argumenta că socializarea copiilor este esențială învățământului, dar putem argumenta și că prin digitalizare orice copil poate avea acces la profesori de cea mai bună calitate. Personal, cred că acestea două nu sunt mutual exclusive.

Cât despre domeniul privat, nu îmi fac prea mari griji. Acesta se digitalizează natural în domeniile în care poate și va elibera infrastructura, supraaglomerată astăzi, în favoarea domeniilor care chiar au nevoie de ea.

Măsuri urgente pentru relansare 

Bogdan Colceriu: În general când sunt întrebat ce ar trebui să facă guvernul încerc să mă abțin de la a răspunde, pentru a nu ajunge exact în poziția pe care o reproșăm guvernanților: lipsa de competență în măsurile luate. Știu sigur că un lucru nu va funcționa: aruncarea cu bani nediscriminatoriu în economie. Cunosc domeniul finanțării startup-urilor și am fost mereu vocal împotriva politicilor guvernamentale de finanțare fără discernământ, startup-uri care nici măcar nu sunt startup-uri și care generează un fenomen nociv pentru orice industrie. Fenomenul de “spray&pray” deși pare benefic pe termen scurt, este garantat să nască non-valoare și monștri pe termen lung.

Revenirea domeniului 

Bogdan Colceriu: Frisbo activează în domeniul logisticii pentru comerț online (efulfillment). Acest domeniu este unul dintre puținele care au văzut creșteri în perioada pandemiei și estimăm că aceste creșteri vor rămâne. Încă penetrarea comerțului online în total comerț este mică (cca 5%), așa că estimăm o creștere semnificativă a acesteia. Suntem printre norocoși, fără a avea vreun merit pentru asta, dar asta ne menține optimiști.