Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Bani și Investiţii |
|

Bogdan Boteanu, Deputy CEO & Head of Business Banking ING Bank România: “Finanțarea sub umbrela IMM Invest ține în particular de profilul financiar al companiilor, de capacitatea acestora de rambursare a împrumutului”

Forbes România a invitat comunitatea bancherilor să răspundă la cele mai importante chestiuni privind programul de finanțare guvernamentală #IMMINVEST.
 aboneaza-te
Bogdan Boteanu

Bogdan Boteanu, Head of Business Banking ING Bank România

Care sunt principalele surse de finanțare pentru IMM-uri în contextul actual (cu excepția IMM INVEST)? 

“Prioritatea ING Bank România în această perioadă a fost să ne sprijinim clienții existenți. În acest sens, am implementat rapid soluția de amânare a ratelor pentru creditele acordate și, ulterior, am aderat la programul IMM Invest. În continuare, căutăm soluții care să completeze oferta băncii prin furnizarea de consultanță relevantă, cu ajutorul colegilor noștri din rețea, care sunt în permanentă legătură cu clienții. Totodată, deși opțiunile de finanțare nu s-au diversificat în această perioadă, finanțarea bancară rămâne o soluție disponibilă dacă planul de afaceri este unul robust și are ca finalitate un obiectiv viabil, adaptat vremurilor. Noi am continuat să acordăm credite și în această perioadă, în afara programului de IMM Invest.

În plus, companiile au acces la finanțările aprobate înainte de declanșarea pandemiei, la care pot apela oricând, atunci când au presiuni pe fluxul de numerar. La momentul actual, gradul de utilizare al facilităților de credit de tip ”linie de credit pentru finanțarea capitalului de lucru” este de 60%, semn că întreprinzătorii sunt prudenți și și-au asigurat soluții ”tampon” pentru cazuri neprevăzute.”

Câte IMM-uri au cerut credite până acum la nivelul ING BANK? În valoare de cât? În medie, cam cât durează ca o firmă să primească finanțare prin IMM INVEST? De asemenea, câte solicitări de acordare a creditului prin IMM INVEST au fost respinse? 

“ING a fost pe al doilea loc din punctul de vedere al numărului de cereri primite în cadrul programului IMM Invest, aspect care ne-a onorat și ne-a reconfirmat încrederea clienților în brand-ul ING. Am solicitat, de asemenea, suplimentarea plafonului pentru a putea acoperi interesul crescut al întreprinzătorilor pentru finanțarea în cadrul acestui program.

Am primit solicitări de la 6.100 clienți în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, din care aproximativ 2.300 sunt în proces de aprobare. Au fost respinse aproximativ 2.600 de cereri fie ca urmare a faptului că nu au îndeplinit condițiile de eligibilitate ale Programului, fie nu au fost solicitări viabile.

Procesul de evaluare durează aproximativ 14 zile de la colectarea informațiilor și a documentelor necesare până la aprobarea de către bancă. Perioada depinde în mare măsură de: suma solicitată, gradul de complexitate a structurii creditului solicitat, situația financiară a solicitantului și, nu în ultimul rând, de calitatea și actualitatea datelor transmise către bancă. Ca urmare a numărului foarte mare de solicitări de credit primite, precum și a modificărilor legislative și procedurale, e posibil ca în anumite cazuri termenul de procesare a cererilor să fie mai lung. Sunt însă cereri care se aprobă în aceeași zi.”

De ce o firmă este nebancabilă? Având în vedere contextul actual ce soluții de finanțare are o firmă nebancabilă sau care nu se încadrează în condițiile impuse de programul IMM INVEST?

“Ceea ce este important de urmărit în procesul de finanțare este viziunea antreprenorului și cum poate să susțină acesta un plan de afaceri. Spuneam și înainte de declanșarea pandemiei: capitalizarea companiilor este o problemă care revine destul de des în discuție. Nu este singura și nici principala problemă, dar este un aspect amplu discutat la momentul acordării unui credit. Din acest punct de vedere, al (de)capitalizării, noi oferim permanent un serviciu de consultanță. Și le explicăm clienților de ce o companie capitalizată este finanțabilă (”bancabilă”).

Mai departe, în ce condiții se realizează finanțarea, depinde și de situația particulară a unei companii: ce garanții are, cum arată planul de afaceri, cât este de corelat și realist pornind de la condițiile economiei. Noi, ca ”filosofie” de afaceri, am optat întotdeauna pentru prudență. Ne dorim să facem lucrurile bine de la bun început, chiar dacă uneori durează mai mult. Ca exemplu, avem clienți cu care am trecut prin criza din 2008-2009 și care la acel moment au fost nemulțumiți de propunerile noastre. Însă, ulterior ne-au mulțumit pentru faptul că i-am “ponderat” în legătură cu planurile lor de finanțare (implicit și îndatorare) de la acea vreme.”

Care sunt principalele motive pentru care o bancă nu ar acorda credit prin IMM INVEST?

“Criteriile de eligibilitate solicitate de programul IMM Invest nu țin neapărat de a fi sau a nu fi bancabil. IMM Invest asigură un suport dual pentru companii prin garantare și subvenționarea dobânzii și a comisioanelor accesorii până la sfârșitul anului 2020. Mai departe, finanțarea sub umbrela IMM Invest ține în particular de profilul financiar al companiilor, de capacitatea acestora de rambursare a împrumutului. Pentru că nu trebuie omis faptul că subvenționarea costurilor este o măsură care se aplică doar până la sfârșitul acestui an, cel puțin pentru moment.” 

Ce îmbunătățiri ați aduce dvs. programului IMM INVEST?

“Cu siguranță, orice inițiativă poate fi îmbunătățită. Însă trebuie să ne gândim și la natura fără precedent a situației care a generat reluarea acestui program. Circumstanțele au fost și sunt în continuare imprevizibile, iar soluțiile standard, aplicabile imediat, nu există.

Adaptarea la o astfel de realitate nu se putea face foarte repede. Din punctul nostru de vedere, programul în sine este o veritabilă gura de oxigen pentru o parte dintre firmele din Romania și credem că trebuie recunoscut ca atare de comunitatea de afaceri și opinia publică.

Însă ce ar trebui comunicat și explicat mai des este impactul pe care îl va avea aceasta schemă de finanțare după momentul în care garantarea creditelor și subvenționarea dobânzilor datorate vor înceta să se aplice. Companiile trebuie sa înțeleagă acest impact, ca să se poată pregăti pentru acel moment.

La început a existat și o anumită variabilitate a documentației cadru – legislație, norme de aplicare etc. Însă, ulterior, existând și consultare atât cu băncile, cât și cu asociațiile oamenilor de afaceri, programul a devenit mai clar tuturor și, implicit, mai stabil. Mergând mai departe, bineînțeles că programul poate funcționa și mai lin, în special pe partea operațională, respectiv de punere în aplicare a Convenției încheiate de FNGCIMM cu băncile.”

Considerați că programul IMM INVEST a fost suficient pentru sprijinirea IMM-urilor de la debutul pandemiei? De ce?

“Pandemia a generat un val masiv de incertitudine socială și economică, iar mobilizarea în jurul acestui program a fost una lăudabilă. Totodată, acesta rămâne un demers adecvat pentru sprijinirea IMM-urilor în această perioadă. Sprijinul venit pe această cale oferă încredere antreprenorilor care luptă în aceste zile să își mențină afacerea pe linia de plutire și să își păstreze angajații. Iar unii își continuă planurile anterioare pandemiei, așezându-și afacerile pe traiectorii mai bine corelate cu realitatea economică actuală.”

Cum arată un program ideal de finanțare din punctul dvs. de vedere atât pentru IMM-uri, cât și pentru companii mai mari? Cum s-ar putea implica Guvernul mai mult pentru sprijinirea mediului de afaceri în ceea ce privește sursele de finanțare?

“După criza din 2008, companiile mai mari și-au revenit mai repede decât cele mici. Cât timp va dura revenirea, este greu de spus. Vom depinde, cu toții, de sănătatea economiei și de cum vom răspunde, ca societate, la această amenințare.

Probabil ar trebui să pornim de la problemele de fond ale acestor firme și de la ideea că nu doar sursele de finanțare uzuale pot face diferența. Multe firme se confruntă cu cererea scăzută, noi așteptări ale clienților și limitări generate de restricțiile de sănătate și siguranță. Astfel, este nevoie de inovație și participare din toată economia pentru a ajuta întreprinderile mici să se revigoreze. Iar dincolo de agilitatea și creativitatea lor de a se adapta, e nevoie și de alt fel de sprijin. Acest ajutor ar putea veni nu doar de la Guvern, companiile mari având posibilitatea de a juca un rol în sprijinirea companiilor mici și mijlocii, clienți și/sau furnizori de produse și servicii.

Întreprinderile mici au resurse mai puține pentru investiții. Chiar dacă schimbările modelului de afaceri și noile tehnologii le oferă o cale de revenire în lumea post-COVID-19, rămâne în discuție problema capitalizării, a resurselor umane și accesul la tehnologia la care pot apela ”omologii” lor mai mari. Lucru care le afectează productivitatea. Iar schimbările operaționale sunt de multe ori costisitoare. Pentru companiile mai mici, care nu vor fi în măsură să finanțeze astfel de proiecte, apare implicit necesitatea operării la capacitate parțială, pentru a-și asigura fluxul de numerar necesar supraviețuirii pe termen scurt. Acestea vor avea nevoie de mai multă vizibilitate comercială în online, de acces la tehnologie, de programe de educare (digitală) a angajaților pentru noi activități și sarcini. Aparent, totul se învârte în jurul ideii de ”digitalizare”, cuvânt care în contextul actual capătă, în sfârșit, sensul potrivit.

Un alt cuvânt de care s-a făcut uz și care ar putea căpăta mai multă semnificație în această perioadă este cel de ”ecosistem”. În lipsa sănătății economice a acestei pături de operatori economici, care astăzi contribuie cu peste 50% din formarea PIB și peste 50% din gradul de angajare a forței de muncă, ceilalți ”actori” din economie – Guvern, companiile mari, vor întâmpina dificultăți. Riscurile sunt evidente: pot fi afectate lanțurile de aprovizionare și de producție, nivelul de taxe colectate la buget, nivelul șomajului. Cheia pare să fie, deci, orientarea către consolidarea bazei de parteneri – clienți și furnizori – locali, autohtoni.”

Datele și informațiile din acest material au fost furnizate în luna iulie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii