Cautare
, Contributor

ForbesForward |
|

Bogdan Badea, CEO eJobs Group: “7 din 10 oameni nu o să mai aplice la o companie de la care nu au primit feedback”

Care sunt tendințele pe piața de recrutare online și care sunt surprizele aduse de perioada pandemică?  
Bogdan Badea, CEO eJobs-min

 

Migrarea în masă spre zona digitală, dublată de necesitatea unui loc de muncă de tip remote, nu a reprezentat o provocare pentru eJobs România, compania care deține mai mult de jumătate din piața de recrutare online. “Norocul pentru noi a fost că 80-90% dintre oameni aveau laptop-uri, practic a trebuit să digitalizăm încă 10% din companie și deja aveam undeva spre 10 persoane din 100, deci aveam 10% din forța de muncă, remote și work from home de ani de zile“, explică Bogdan Badea, CEO eJobs Group, în cadrul ediției #56 din Seria de evenimente online de business Forbes Forward e·vent. 

Pentru angajații platformei de recrutare online, trecerea în regim remote a reprezentat o normalizare a sistemului. Drept urmare, echipa a pus un mare accent pe mijloacele de comunicare, plasând pe un loc secund folosirea email-ului, în favoare aplicațiilor de chat: “Zona aceatsa de chat intern și de video-call-uri și de webminarii este cea care te ajută. Trebuie să fie o zonă foarte dinamică pentru că este un mediu dinamic”.

Ce tendințe a adus pandemia pe piața de recrutare online?

La începutul pandemiei, în lunile martie și aprilie, numărul aplicărilor pentru locuri de muncă s-a confruntat cu o scădere drastică, însă în următoare luni, CEO-ul eJobs Group remarcă un record absolut: “În mai 2020, numărul de aplicări depășise numărul din 2019. A înregistrat recorduri absolute: Iunie, iulie și august -1,3 milioane de aplicări, septembrie, 1,4 milioane de aplicări“.

Dar ce schimbări a adus pandemia, în ceea ce privește cererea de job-uri, pe categorii de vârstă? “Singura surpriză plăcută din toată pandemia: Grupa de vârstă 18-24 de ani. Pentru noi nu reprezenta o grupă de vârstă de aur, era undeva pe locul 4 din categoriile de vârstă, din punctul de vedere al aplicării, al a activității în platformă, de oameni care își caută locuri de muncă. Începând din luna iunie, am văzut o creștere mai spectaculoasă, pe 18-24 și am ajuns ca în luna septembrie, categoria 18-24 să fie pe locul 2 din punctul de vedere al aplicărilor, foarte aproape de locul 1, care este grupa 25-35 de ani“, clarifică CEO-ul. Printre motivele pentru care tinerii se îndreaptă spre căutarea unui loc de muncă, se regăsesc atât dorința de a nu rămâne în urmă, o situație nefavorabilă în familie, cât și datorită plictiselii. “Partea pozitivă: avem cea mai scăzută rată de șomaj pe această categorie de vârstă. La noi, în această categorie, avem 17% șomaj“, adaugă Bogdan Badea. Din punct de vedere teritorial, reprezentantul eJobs recunoaște că zona urbană a fost favorizată, căci serviciile de food retail și livrare au fost esențiale în această perioadă. 

O altă tendință remarcată de CEO-ul eJobs este scăderea drastică a cererii pentru locurile de muncă în străinătate, justificata totuși de restricțiile de circulație impuse la nivel global. “Dacă în 2019 noi am avut undeva la 10 milioane de aplicări, la nivel de an, am avut 2 milioane de aplicări, deci 20% din întreaga suma pentru joburi în străinătate, deci romani care voiau să plece din România în 2019. De când cu pandemia, de la 20% s-a dus la 2%. Interesul pentru job-urile în străinătate tinde spre zero.

Printre alte surprize aduse de perioada de izolare, se regăsește și atitudinea activă a întreprinderilor mici și mijlocii. “IMM-urile au fost foarte active în furnizarea de locuri de muncă. Noi ne așteptam la corporații, la multinaționale, să dicteze jocul și să fie cele care dictează locuri de muncă“, explică Bogdan Badea.

Cum se schimbă procesul de recrutare?

Potrivit invitatului Forbes, procesul de recrutare online va fi mult mai rapid. “Se schimbă în modul digital, unde se poate. Noi am lansat această opțiune, de video-interviu, cred că în a treia săptămână din martie, puțin după ce a început carantina, tocmai pentru a stimula în continuare interviurile. Avem companii care au apelat la această metodă, de a aface video-interviu, de a duce procesul de recrutare până la capăt“, spune el. Complementar, Bogdan Badea atrage atenția asupra importanței feedback-ului, căci 7 din 10 oameni nu o să mai aplice la o companie de la care nu au primit evaluare.

În utlimele 6 luni, platforma în sine, simt că este că bursa din New York“, mărturisește Bogdan Badea. Care este motivul? “Ne asemănam foarte mult cu bursa. Orice știre, orice veste, orice zvon pe zona respectivă, se vede imediat în numărul de postări de locuri de muncă și numărul de aplicări ale oamenilor. Inclusiv în anumite industrii, dacă se zvonește că se va închide o anumită industrie sau se fac restricții, oamenii, candidații din acele industrii, imediat vin pe platforma să își caute loc de muncă, să se ducă într-o zonă care pare sigură”, explică el.

Bogdan Badea conduce eJobs România din anul 2018, iar în timpul mandatului său, eJobs a atins recorduri istorice în cifra de afaceri. În anul 2019, eJobs a fost prima paltofrma de recrutare online din România care a depășit 10 milioane de euro cifra de afaceri.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii