FacebookTwitterLinkedIn

Este de așteptat ca Steve Dickson, șeful Administrației Aviației Federale (FAA), să semneze miercuri un ordin de ridicare a interdicției de zbor. Agenția urmează să lanseze o directivă de navigabilitate care să detalieze modificările necesare pe care Boeing trebuie să le facă pentru a relua zborurile comerciale cu modelul 737 MAX, relatează Reuters. Acesta a fost reținut la sol 20 de luni după două dezastre fatale, cea mai lungă perioadă din istoria aviației comerciale.

Accidentele din Indonezia și Etiopia în care au fost implicate avioane 737 MAX au ucis 346 persoane și au declanșat o avalanșă de investigații ce au costat Boeing aproximativ 20 de miliarde de dolari.

737 MAX este un upgrade re-motorizat al unui model introdus pentru prima dată în anii 1960. Avioanele cu un singur culoar, precum MAX și rivalul Airbus A320, sunt destinate pentru zboruri pe distanțe scurte care domină călătoriile aeriene și reprezintă o sursă majoră de profit în industrie.

Anticipând aprobarea FAA, American Airlines intenționează să relanseze zboruri comerciale folosind avioanele MAX pe 29 decembrie. Însă Southwest Airlines, cel mai mare operator din lume MAX, nu intenționează să le piloteze până în al doilea trimestru al anului 2021.