FacebookTwitterLinkedIn

O nebuloasă gălăgioasă înrudită prin atmosferă cu vechile Oplimpiade grecești, împănate de parfumuri delicioase care te fac să înghiți în sec, Bocuse D’or este cea mai grandioasă și riguroasă competiție din lume, în materie de gastronomie fină.

Istoria Bocuse D’Or începe acum 30 de ani, în 1987, când Paul Bocuse (în prezent are 91 de ani), supranumit „părintele bucătăriei moderne franceze“, lansează prima ediție a unei competiții culinare menite să descopere și să promoveze tinerele talente din gastronomie. Astfel, la fiecare doi ani, cei mai buni tineri chefi din lume se adună la Lyon si se întrec în fața a 24 chefi deja consacrați.

Drumul de la aeroport până la centrul expozițional Sirha, unde se desfășoară la fiecare doi ani finala Bocuse D’Or, nu durează mai mult de-o mirare. Odată ajuns acolo, imediat ce ești blindat de ecusoane și acreditari, o infuzie de arome și parfumuri de ceapă caramelizată, pești exotici, ierburi aromate și condimente îți lasă gura apă și te pregătesc pentru inima expoziției: scena concursului. Chefi cu scufii înalte precum o colecție de bezele suprarealiste se perindă peste tot, iar pe măsură ce te apropii de „arenă“, te îmbrățișează un ritm zgomotos și alert în care se contopesc fluiere, trâmbițe și urale, agitație în care abia îți auzi propriile gânduri.

GLS

Prima emoție este asemănătoare cu pășirea într-o tribună înfierbântată de susținători inediți, cu steaguri și afișe care înfățișează chefii aclamați. În tribune, primul rând aparține presei, unde poți identifica jurnaliști agitați cu reportofoane, fotografi care își contorsionează corpurile pentru a prinde acea fotografie sau cameramani în căutarea acelui ultim abur din tigaie. Urmează lojele VIP, dedicate sposorilor, partenerilor și organizatorilor.

Citește și Forbes Life: Viziunea lui Monsieur Bocuse

Scena, unde cele 24 de echipe finaliste își desăvârșesc creațiile culinare (câte 12 echipe în fiecare zi a finalei) arată ca un imens platou sofisticat. Fiecare echipă beneficiază de același „mobilier“ care însumează de la cuptoare și blaturi de lucru până la ustensile și instrumente care par a face parte dintr-un film SF. În jur, peste tot unde îți arunci privirea, există telefoane și blitzuri care clipesc fără să obosească. Între timp, în pauzele în care gătesc echipele finaliste, câte un chef se plimbă prin tribune și îl zăresc pe însuși Jérôme Bocuse Jr. care zâmbește și face o fotografie cu invitații de onoare.

În tot acest hazard senzorial, găsesc un colț în loja VIP pusă la dispoziție de Nespresso, scriu repede primele impresii și mă arunc din nou în vâltoarea evenimentelor. Totul se întâmplă cu o viteză uimitoare, conform unei scenografii incredibile: când expiră timpul acordat gătitului, adică 5 ore și 35 de minute (nici o secundă în plus), fiecare echipă își prezintă platoul – a cărui arhitectură poate fi trecută cu ușurință la categoria artă, pe rând publicului și juriului. După ce are parte de un adevărat „catwalk show“, platoul echipei este „deconstruit“ pentru a realiza farfuriile care vor fi aduse în fața fiecărui membru al juriului pentru degustare și punctare. Să observi grimasele, zâmbetele și gesturile fiecărui membru al juriului poate fi fascinant în contextul în care tot acest proces se întâmplă contra-cronometru și în fața atâtor spectatori.

O temă ofertantă (anul acesta s-a creat pe tema puiului și a racilor de apă dulce), un scenariu bine pus la punct, o expoziție complexă, arhitecturi culinare fastuoase, cromatică intensă și creativitate cât cuprinde – toate aceste elemente compun un spectacol de-a dreptul incredibil, cu o energie care îți surescitează fiecare simț.

Remise_des_Prix_Bocuse_d_Or_2017_credit_DIPH_PHOTOGRAPHY_(14)

La final, tensiunea urcă vizibil precum mercurul în termometre: tribunele se întrec în aplauze și urale, în timp ce se anunță câștigătorii. Anul acesta, podiumul împarte aceleași 3 culori primare alb, rosu și albastru: pe locul întâi se află mândră SUA, iar pe următoarele două, Norvegia (campioana en titre) și Islanda, cu o echipă haioasă și rumenă în obraji.

Timp de 18 luni, 62 de țări de pe 5 continente își întrec măiestria într-o serie de competiții naționale și continentale pentru a ajunge aici, la Bocuse D’Or, celebrând diversitatea și moștenirea  culinară a fiecărei culturi.

Simt, că fie și prin simpla prezență aici, vocabularul papilelor mele gustative este mai bogat și mai curios. Și mai simt că, ceea ce se întâmplă la Bocuse D’Or nu este numai despre preparate sofisticate și gusturi la superlativ ci despre aglomerarea a tot ceea ce ne definește fiecare cultură în parte: diversitate, creativitate și frumusețe umană. r

 

Atelierul Nespresso

Un workshop cu cel mai bun somelier din lume, șampanie care împlinește aproape 20 de ani, cafea maturată timp de 6 ani și o cină de 2 stele Michelin, pregătită special de chef Fabio Pisani, în decorul industrial al uneia dintre singurele fabrici de mătase din Lyon, Marc Rozier. O seară petrecută în compania iubitorilor de lucruri fine din întreaga lume.

Bocuse

La Bocuse D’Or am ajuns însoțiți de Nespresso, unul dintre sponsorii competiției, pe care aș numi-o fără rețineri, festival. Astfel, în ultima seară petrecută la Lyon, am fost invitați într-una din ultimele fabrici de mătase ale Franței, să descoperim alături de Jon Arvid Rosengren, cel mai bun somelier din lume în 2016, diferențele dintre maturarea cafelei și a șampaniei. Urma să participăm la o cină pe care îmi vine greu să o descriu în cuvinte, pregătită de fabulosul chef cu 2 stele Michelin, Fabio Pisani.

Nespresso și gastronomia fină au o lungă poveste de iubire. Iar pentru a putea fi martorii unui astfel de moment, urmați-mă cu atenție.

Închideți ochii pentru câteva momente și închipuiți-vă în inima unei fabrici de mătase, printre mosoare, papiote, mașini de cusut și mătăsuri în culori exotice. Simțiți în aer un parfum fin de cardamom și un senin dulce-amărui parfum de cafea. Păstrați ochii închiși și puteți auzi cum se ridică bulele șampaniei în pahare, iar în stânga, câteva voci te invită într-un spațiu industrial, eco-glam, transformat într-un restaurant efemer. Seara începe cu povești ale căror personaje sunt cafeaua de pe coasta Amalfi, roșiile dulci din Puglia, lămâile gigant din Calabria ori fisticul din Sicilia. Fiecare din aceste povești însoțește, drept ghid, câte o farfurie haute couture. Câte 3 rânduri de tacâmuri delimitează locul unde vocabularul gustului învață senzații noi: o superbă felie de vițel în crustă din flori de mușețel, carpaccio de calamari cu cerneală de sepie, risotto amenințat cu ulei de măsline și descântat cu roșii, oregano și capere de Pantelleria.

Tot cu ochii închiși imaginați-vă cum spargeți crusta de ciocolată a desertului unde, artizanul Sébastien Bouillet, a catalizat virtuțile mandarinei și a alunelor de pădure, într-un Le Noisetier pe care nu cred că-l voi uita prea curând.

Deschideți ușor ochii și, oriunde ați fi, îngăduiți-vă să mai păstrați câteva clipe senzația de desăvârșire, de armonie și de bine care vă cuprinde. Pentru că, mai mult decât orice, ne suntem datori cu momente frumoase, care să ne adune simțurile laolaltă.