
Bobby Păunescu înseamnă Mandragora, casa de film pe care o deţine. Cel puţin aceasta este imaginea pe care fiul lui George Constantin Păunescu vrea să şi-o promoveze. Principala sa preocupare este acum filmul, iar peste cinci ani se vede pe platoul de filmare. Tânărul regizor, care a fost distins cu mai multe premii pentru pelicula „Francesca“, a deschis anul acesta studioul Mandragora International la Paris. Primul proiect a fost distribuţia internaţională a filmului „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“, de Andrei Ujică. Bobby Păunescu şi-a petrecut copilăria în Italia, unde tatăl său lucra la Agenţia Comercială Română din Milano. Imediat după Revoluţie, pe când avea 17-18 ani, a intrat în afaceri. În timp ce tinerii de vârsta lui îşi făceau planuri că în câţiva ani se vor apuca de comerţ cu ţigări şi cu blugi, Bobby Păunescu vindea maşini. Când a terminat liceul, nu a uimit pe nimeni că voia să plece din ţară.
A lucrat mai întâi la Palermo, în domeniul financiar, şi mai apoi la Lugano (în sudul Elveţiei) pentru o companie de brokeraj financiar. În Elveţia, unde a şi urmat facultatea, a rămas până în 1997, când a fost nevoit să se întoarcă în ţară pentru a prelua conducerea afacerilor familiei. În paralel cu businessurile preluate de la tatăl său (printre care hotelurile Lido din Capitală şi Rex din Mamaia), atras de media, el a înfiinţat postul de televiziune B1TV, pe care l-a condus până în 2004. Acum, după şase ani în media, în cercul restrâns al proprietarilor de media s-a propagat un zvon potrivit căruia familia Păunescu ar vrea să vândă televiziunea B1TV.
Bobby Păunescu, reprezentantul familiei, spune că nu există nici negocieri şi nici măcar discuţii pentru vânzarea grupului media pe care îl deţine. „Sunt speculaţii. Perioada asta este un moment de achiziţii, nu de vânzări“, explică Păunescu. Potrivit acestuia, grupul se află într-un moment de consolidare şi integrare a activităţilor din media. Familia Păunescu şi-a pus teoria în practică prin achiziţii în media, energie regenerabilă şi imobiliare. Anul acesta, în portofoliul familiei Păunescu, proprietarii televiziunii B1TV, ai cotidianului central „Curierul Naţional“ şi ai „Gazetelor“, ziare regionale, s-au adăugat ziarul „Evenimentul zilei“ şi revista de business „Capital“. În business, 2009 a fost un an dificil pentru familia Păunescu. „Am fost nevoiţi, din cauza crizei profunde prin care atât România cât şi Europa trec, să facem restructurări masive. Asta înseamnă şi reduceri de personal, ceea ce automat creează un sentiment de frustrare“, a explicat Bobby Păunescu. În total, familia Păunescu a operat o reducere de personal de 16%, în timp ce cheltuielile au fost diminuate cu 28%. După toate aceste măsuri, „prin participările directe şi indirecte pe care la deţinem, salariile anuale pe care le plătim sunt de aproximativ 42 milioane de euro“.
Imobiliarele, care reprezintă, conform estimărilor personale, 20-30% din averea familiei, s-au depreciat, şi cine a fost expus pe această piaţă a avut de suferit. În 2007, anul de glorie al industriei imobiliare româneşti, proprietarii fabricii de mobilă IMAR Arad au anunţat investiţii de sute de milioane de euro în rezidenţial şi spaţii office. Acestea nu s-au materializat, însă, pe fondul prăbuşirii sectorului de real estate. Potrivit lui Bobby Păunescu, activele familiei, altele decât cele din media, s-au depreciat în ultimul an cu 12-15%.