FacebookTwitterLinkedIn

După ce a fost “ajutat” să se retragă de la conducerea Uber, Travis Kalanick vrea să-și mențină de la distanță controlul asupra companiei și a numit doi noi membri în board-ul companiei – bătălia pentru putere și influență trece într-o etapă, cea a confruntării prin “proxies”. Unul din lucrurile care l-au marcat pe Steve Jobs a fost felul în care a fost înlăturat de la conducerea companiei pe care a fondat-o; Jobs a revenit ulterior și a transformat Apple în brandul global care este astăzi. Pentru cei care sunt obișnuiți să facă o separare clară între business și politică, astfel de exemple pot părea neinteresante sau contraintuitive. Ele sunt însă despre putere, despre putere în formă brută, despre modul în care, la vârf, business-ul și puterea trăiesc în concubinaj. 

Sunt suficiente lucruri pe care oamenii din mediul de afaceri le pot învăța din bătălia politică. Voința de putere – sau de supraviețuire la vârf – nu cruță pe nimeni. În contextul creșterii economice din ultimii ani, vânzarea unor pachete de acțiuni în companiile strategice de stat sau dezvoltarea bursei prin felul în care companiile locale au început să folosească acest instrument pentru finanțare și dezvoltare creează premisele unor jocuri de putere din ce în ce mai publice. Diversificarea și creșterea aduc în prim-plan interese și opinii care nu sunt întotdeauna compatibile, dimpotrivă. Stabilitatea și liniștea, așa cum bine știm, sunt mai degrabă excepția decât regula. Alinierea tot mai accentuată cu practicile din Vest ne va pune în situația să vedem o luptă pentru putere tot mai bine planificată și uzând de toate instrumentele posibile. În acest context, ați putea fi uimiți câte are de spus cineva care a văzut bătălia politică din interior.

Saptamanile trecute a existat o dezbatere publică în jurul unor demiteri din CA al Poștei Române. Ministrul și-a asumat niște destituiri și a primit imediat replica – rezultatele financiare pozitive nu justifică o astfel de măsură, ceea ce arată că miza era mai degrabă de a pregăti locul pentru alți reprezentanți, unii care să aibă o susținere politică mult mai solidă. Schimbările la legea guvernanței corporative, cea care impunea standarde clare în privința felului în care sunt conduse companiile de stat, a fost subiect de dezbatere publică în ultimele luni, cu Fondul Proprietatea și alți actori instituționali criticând reglementarea asumată de Guvern și de majoritatea parlamentară. 

Cum spuneam mai sus, semnele primăverii bătăliei de putere din boarduri sunt aici. Pe măsură ce companiile private românești vor crește și vor căuta să ocupe mai mult din piață atât în țară, cât și în regiune, în mod cert diferențe de viziune la nivelul boardului, efect al unor interese tot mai greu de conciliat, vor apărea tot mai des.

Aceste reflecții reprezintă o invitație pentru începutul unei dezbateri care are loc doar informal și din când în când. Mai mult, ele vin să pună capăt unui mit care e pe cât pe păgubos, pe atât de fals: afacerile sunt despre crearea de plus-valoarea, bătălia pentru putere aparține doar lumii “murdare” a politicii. Firmele trebuie sa se doteze cat mai curand cu strategi ai puterii sau vor suferi consecinte atat in plan intern cat si extern. Simplu plan si o comunicare periodica nu mai sunt de ajuns, e nevoie de urmarire si creare dr power dynamics si de un bun power management.

Distanța dintre business și politică trebuie redusă, pentru că astăzi oamenii de afaceri înțeleg prea puțin politica, iar acest lucru îi afectează, mai devreme sau mai târziu. Așa că îmi permit să spun: CEOs, învățați din politica, antrenati va inclusiv voi pentru noul normal.