Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

BNR: Sectorul bancar din România este solid și lichid. Nu există nici un motiv de îngrijorare cu privire la siguranța depozitelor populației și firmelor

Banca Națională a României a prezentat datele despre sectorul bancar, la mijlocul acestui an. Ca urmare a acestor date BNR subliniază că nu există nici un motiv de îngrijorare cu privire la siguranța depozitelor populației și firmelor păstrate în băncile din România.
Raport-Inflatie-BNR-15-mai-2017DSC_2899x

Profitul băncilor a depășit 2,7 miliarde de lei, în primul semestru al anului. BT: Rata creditelor neperformante, în convergență spre nivelul minim din 2009

Pentru informarea adecvată a opiniei publice, BNR reafirmă, într-un comunicat de presă, că sectorul bancar din România este solid și lichid:

„La data de 30 iunie a.c., rata medie de solvabilitate se situa la 19,8%, față de valoarea minimă reglementată, inclusiv pe plan european, de 8%, și comparativ cu media europeană de 14%. Nici o bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentând raportul dintre activele lichide și pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%”.

Reprezentanții Băncii Centrale subliniază că BNR supraveghează băncile din punct de vedere prudențial, nu fiscal.

Când o bancă înregistrează pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudență, obligația BNR este să le ceară băncilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate și lichiditate la niveluri care să asigure buna funcționare a băncii și siguranța depozitelor populației și firmelor. Ca urmare a acțiunii BNR, în perioada 2008-2017, băncile care operează în România au adus capital în valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro)”, se precizează în documentul citat.

La data de 30 iunie 2017, numărul persoanelor fizice române care dețineau depozite în bănci din România era de 10.204.042 de persoane fizice, dintre care 10.169.155 persoane cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (99,65% din total) și 34.887 persoane cu depozite mai mari decât plafonul garantat, potrivit BNR. La aceeași dată, numărul firmelor române care dețineau depozite în bănci din România era de 736.813, dintre care 718.924 cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (97,57% din total) și 17.889 peste plafonul garantat. În conformitate cu legislația europeană, toate depozitele de până la 100.000 euro (inclusiv echivalent în lei sau alte valute) sunt garantate.

„Din datele prezentate rezultă că nu există nici un motiv de îngrijorare cu privire la siguranța depozitelor populației și firmelor păstrate în băncile din România”, precizează reprezentanții BNR.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii