FacebookTwitterLinkedIn

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani 

„Banca Columna, Banca Comercială Carpatica, Banca de Investiţii şi Dezvoltare, Banca Internațională a Religiilor, Banca Renașterea Creditului Românesc, Credit Bank, Banca Română de Scont, Banca Turco-Româna, Bankoop – Banca Generală de Credit și Promovare, National Bank of Greece Sucursala București, Nova Bank, The Royal Bank of Scotland PLC Edinburgh nu mai reprezintă instituții de credit care să dețină autorizație de funcționare din partea BNR”, a adăugat Suciu, într-o precizare din 20 septembrie.

Registrele BNR indică faptul că pe piața românească, la data de 30 august 2017, erau 37 de bănci, inclusiv cele două bănci de locuințe (Raiffeisen Banca pentru Locuințe și BCR Banca pentru Locuințe).

Mihai Tudose: Am refuzat să-mi pun leafa pe card

Discuțiile privind nivelul taxelor și impozitelor achitate de bănci au început acum aproximativ două luni.

Acum aproximativ o lună, premierul Mihai Tudose a început o ofensivă împotriva băncilor, susținând că nu se poate să fie active pe piață și să nu plătească impozit de ani de zile. Afirmația a declanșat o furtună mediatică.

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, i-a cerut ministrului de Finanțe să prezinte lista celor 31 de bănci care n-ar fi plătit impozit pe profit, în ultimii cinci ani

În timpul ultimelor săptămâni, BNR a precizat că unele bănci n-au plătit impozit pe profit, deoarece n-au făcut profit, dar și-au plătit restul taxelor și contribuțiilor. În plus, oficialii Băncii Centrale au subliniat că rolul BNR nu este de a controla din punct de vedere fiscal băncile.

Asociațiile bănciilor: Pierderile băncilor au fost suportate exclusiv de către acționari. Aportul de capital la nivelul sistemului bancar a fost de 3,5 miliarde de euro, între 2008 și 2016

Tensiunea nu s-a calmat, declarațiile continuând, atât din partea primului-ministru, cât și a ministrului de Finanțe.

Într-un prim raport al ANPC privind controalele la bănci nu sunt menţionate numele băncilor unde au fost găsite probleme. Un nou raport este anunțat pentru septembrie

Raportul controalelor făcute de către Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) la bănci a fost publicat pe 31 august, după ce premierul a cerut acest lucru în şedinţa de Guvern. Acest raport este o sinteză a verificărilor făcute la bănci începând din 2015, în care nu sunt însă precizate şi numele unităţilor bancare la care au fost descoperite probleme, ci doar consemnate neregulile depistate şi măsurile luate

Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor: „Unele bănci au înregistrat pierderi nejustificate prin transferul de credite neperformante pentru a evita plata taxelor” 

La începutul acestei săptămâni, în presa centrală a fost prezentată o listă cu 31 de bănci care n-ar fi avut profit în ultimii zece ani.

Profitul net al sectorului bancar în 2016: 4,2 miliarde lei. Cota de piață a băncilor cu pierderi, aproape înjumătățită

Sectorul bancar românesc a înregistrat la finele anului 2016 un profit net de 4,2 miliarde lei, se scrie în „Raportul anual 2016” al BNR. Rezultatul se datorează continuării unei dinamici favorabile a cheltuielilor nete cu provizioanele, respectiv a menținerii unor costuri de finanțare scăzute.

Replică. Adrian Vasilescu (BNR): Declaraţia premierului privind băncile este „neinspirată”

Rezultatele financiare ale anului 2016 au fost influențate favorabil de un câștig nerepetabil contabilizat ca venit operațional de către băncile care au vândut participația Visa Europe. Nivelurile principalilor indicatori de profitabilitate, rentabilitatea activelor – ROA (1,1%) și rentabilitatea financiară – ROE (10,4%), sunt superioare mediilor europene. Cota de piață a băncilor care au înregistrat pierderi s-a diminuat la 7,7% (față de 14,3% la finele anului 2015), majoritatea instituțiilor de credit persoane juridice române înregistrând rezultate financiare pozitive”, se detaliază în documentul băncii centrale.

Profitul băncilor a depășit 2,7 miliarde de lei, în primul semestru al anului. BT: Rata creditelor neperformante, în convergență spre nivelul minim din 2009

La nivelul tuturor celor 36 de bănci din România, profitul cumulat a fost de 2,71 miliarde de lei, la 30 iunie 2017, cu 13% peste nivelul de la aceeași dată a anului trecut, datorită aprecierii activelor și restructurării activelor neperformante, reiese din date prezentate de BNR.

Valoarea activelor sistemului bancar era de 398,6 miliarde de lei (87,5 miliarde de euro), la finalul lunii iunie, cu 1,24% peste nivelul de la finele primului trimestru, cu 1,25% peste cel de la sfârșitul anului trecut, numărând o apreciere de cinci miliarde de lei, și cu 4,867% peste cel de la mijocul anului trecut.

Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active

Activele sistemului bancar din România au cumulat o valoare de aproape 393,648 miliarde lei, la finele lunii decembrie 2016, cu aproximativ 6,65% peste nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior, potrivit raportului BNR.

Pe primul loc între băncile din România, în funție de active, se afla, la finele anului trecut, Banca Comercială Română, cu active în valoare de 64,068 miliarde de lei, respectiv o cotă de piață de 16,28%, în urcare de la 15,8%.

Aceasta a fost urmată de Banca Transilvania, care, cu active în valoare de 51,776 miliarde de lei, avea o cotă de piață de 13,15%, în creștere de la 12,6%.

Pe locul al treilea a coborât, după ce ani buni a fost tradițional locul al doilea, aceasta coborâre fiind cea mai mare surpriză a anului trecut, în sistemul bancar, BRD – Groupe Société Générale, cu o cotă de piață de 12,87%, la active de 50,657 miliarde de lei. De asemenea, cota de piață a acesteia s-a redus ușor față de 2015, când a fost de 13%.

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani