FacebookTwitterLinkedIn

Decizia este în linie cu așteptările analiștilor, după ce inflația și indicele ROBOR, pe toate palierele, au crescut puternic în cursul anului trecut.

Rata dobânzii de referinţă, cea la care băncile se împrumută la BNR când au lipsă de lichidități, era la același nivel începând cu mai 2015, când a fost scăzută cu 25 de puncte de bază, la 2%, nivel stabilit în aprilie 2015.

BNR nu a mai crescut rata dobânzii de politică monetară de aproape zece ani. Cel mai recent, în august 2008, Banca Centrală a urcat acestă rată de la 10% pe an la 10,25% pe an, pe fondul creșterii puternice a creditării, dar și a supraîncălzirii economiei. Atunci, BNR-ul a început acel an pe acest trend, majorând rata dobânzii de politică monetară în ianuarie 2008 la 8%, față de 7,5% pe an. A continuat cu 9% pe an în feburarie 2008, 9,5% în martie 2008, 9,75% pe an în mai 2008 și 10% pe an în iunie 2008.

Banca Centrală a început reducerea ratei dobânzii de politică monetară din februarie 2009, când a coborât nivelul cu 25 de puncte de bază, până la 10% pe an. De-atunci până în decembrie 2017, tendința a fost de scădere și de stabilitate a acestei rate.

Indicele ROBOR la trei luni ajunge la 2,18%, cât era în octombrie 2014

O creștere a ratei dobânzii de politică monetară temperează cererea de credite din partea populației, respectiv consumul. Economiștii și consultanții, inclusiv cei din cadrul Băncii Ccentrale, au subliniat, de nenumărate ori, în ultimii doi ani, că evoluția extrem de pozitivă a economiei României din ultimii doi ani se bazează, preponderent, pe consum, ceea ce este nesustenabil, pe termen lung.

Leul s-a prăbuşit. Cel mai slab curs din istorie: 4,6495 lei pentru un euro

În plus, Consiliul CA al BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3% pe an de la 2,75% pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018.

De asemenea, Banca Centrală a hotărât păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, ambele fiind la 8%.

Începand cu 1 septembrie 2011, rata dobânzii de referinţă a devenit egală cu rata dobânzii de politică monetară, stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al BNR (conform art.3 din Ordonanţa nr. 13 din 24/08/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar – Monitorul Oficial nr.607 din 29/08/2011). 

Rata anuală a inflației a ajuns la 3,2%, în noiembrie, o creștere de 3.100% față de începutul anului

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflației a ajuns la 3,23% în noiembrie, ca urmare a creșterii prețurilor la produsele nealimentare cu 4,12%, iar a celor alimentare cu 3,88%.

BNR a identificat un singur risc sistemic ridicat la adresa stabilității financiare a României – creșterea ratei dobânzii. Problema demografică poate amplifica mult orice risc

BNR nu a identificat nici un risc sistemic sever în cel mai recent „Raport asupra stabilității financiare”, ediția decembrie 2017, dar reprezentanții instituției au subliniat că o combinație între cele cinci riscurile identificate, dintre care doar unul are un nivel ridicat, poate induce un risc sever, în condiții de piață nefavorabile.

Voinea (BNR): Creșterea economică peste potențial ascunde un deficit structural mai mare pe cash

Cu aceeași ocazie, Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, spunea că: creșterea economică peste potențial ascunde un deficit structural mai mare decât deficitul cash, realitate care se va concretiza în situații economice dificile, precum recenta criză economică.