FacebookTwitterLinkedIn

Mugur Isărescu: „Raportul asupra stabilității financiare prezintă o hartă a riscurilor. Actualul raport menține cele șase riscuri identificate în cel precedent și adaugă încă două noi: un risc sistemic sever, legislativ sever și un risc sistemic ridicat, dat de posibila ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană”.

Potrivit acestuia, Banca Națională a identificat pentru prima oară în România un risc sistemic sever generat de schimbările legislative care afectează sistemul financiar.

„În ultimele șase luni, s-au identificat inițiative legislative care își propun să reglementeze domeniul financiar — bancar, prin intervenția retroactivă în contractele încheiate între clienți și bănci”, a subliniat Isărescu.

El s-a referit la Legea privind darea în plată, dar nu numai, care, în procesul de reexaminare a fost corectată în anumită măsură, „dar chestiunea de fond pe care o reprezintă retroactivitatea legii se menține”, ca și stabilitatea și credibilitatea cadrului legislativ.

Potrivit guvernatorului BNR, aceste propuneri legislative au fost concentrate într-un risc sistemic sever pentru că, în afară de Legea privind darea în plată, mai sunt în discuție și alte inițiative care pot afecta stabilitatea financiară.

VEZI TELEVIZIUNILE CARE AU VÂNDUT CELE MAI MARI BUGETE DE PUBLICITATE – TRIMESTRUL I 2016