FacebookTwitterLinkedIn

„În scopul evitării manifestării riscului reputațional la nivelul instituțiilor de credit, Banca Națională a României, în calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entitățile care oferă servicii de investiții sau de tranzacționare a acestor monede.

Banca Națională a României va continua să monitorizeze evoluția schemelor de monede virtuale din perspectiva manifestării unor potențiale riscuri asupra sistemului financiar, cu mențiunea că, în prezent, datorită volumelor foarte mici, aceste scheme nu reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare din România”, se scrie într-un comunicat de presă al Băncii Centrale.

BNR a făcut această mențiune, în contextul evoluției schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora. Capitalizarea pieţei criptomonedelor s-a redus puternic într-o singură zi, de la 380 de miliarde de dolari ieri a ajuns la aproximativ 280 de miliarde de dolari, astăzi. Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, a ajuns la 6.000 de dolari, în cursul acestei zile, o scădere spectaculoasă de la nivelul maxim de 19.000 de dolari, atins recent, în decembrie 2017.

Banca Națională a României semnalează o creștere a interesului populaţiei față de monedele virtuale, în special Bitcoin, atât din perspectiva deținerii și tranzacționării acestora, cât și ca afacere. Pe fondul lipsei reglementărilor și a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum și a diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare și reputaționale la nivelul deținătorilor.

Totodată, având în vedere creșterea exponențială din ultima perioadă a prețului majorității monedelor virtuale și a fluctuațiilor foarte mari înregistrate de acestea pe perioade foarte scurte, Banca Națională a României clasifică monedele virtuale, cum ar fi Bitcon, drept active speculative, extrem de volatile și riscante”, se subliniază în documentul de presă al Băncii Centrale.

De asemenea, prin acest comunicat, Banca Centrală își întărește poziția exprimată prin comunicatul emis în martie 2015, când atrăgea atenția asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de monede.