Cautare
, Staff

Plasamente |
|

BNR celebrează Centenarul Marii Uniri prin a doua monedă din aur: Mihai Viteazul, precursor al Marii Uniri

Începând cu data de 30 aprilie, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Mihai Viteazul, precursor al Marii Uniri. Aceasta este a doua monedă din aur lansată de Banca Centrală pentru a celebra Marea Unire de la 1918.
BNR_Mihai-Viteazul-circuit-numismatic-moneda

Moneda „Mihai Viteazul, precursor al Marii Uniri” are o puritate de 900‰ (24 de karate), un diametru de 21 de milimetri și o greutate de 6,452 de grame.

Valoarea nominală a acesteia este de 100 de lei, dar preţul de vânzare, exclusiv TVA și inclusiv broşura de prezentare este de 1.695 de lei.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Aversul monedei redă scena intrării lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Reversul monedei prezintă portretul lui Mihai Viteazul şi inscripțiile „MIHAI VITEAZUL” și ,,PRECURSOR AL MARII UNIRI”.

Tirajul pentru această emisiune este de 250 monede din aur, acestea având putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Isărescu despre BNR în Anul Marii Uniri: BNR se identifică și s-a identificat cu destinul național, iar dezacordurile dintre ministrul de Finanțe și Guvernator nu reprezintă ceva nou sub soare

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, susținut, cu ocazia aniversării a 138 de ani de la înființarea instituției, că Banca Centrală se identifică, încă de-acum 100 de ani, cu destinul național, ceea ce va continua, iar dezacordurile dintre guvernatori și miniștrii de finanțe nu sunt o situație de dată recentă.

Serie de colecție: BNR-ul celebrează 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România prin patru monede numismatice

Aceasta este a doua monedă din aur și a cincea în total lansată de Banca Centrală pentru a celebra Centenarul Marii Uniri. Începând cu data de 26 martie, BNR a lansat în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și o monedă din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

De colecție: BNR lansează în circuitul numismatic o monedă din aur dedicată împlinirii a 330 de ani de la tipărirea Bibliei de la București de către Șerban Cantacuzino

Aceasta este a treia monedă din aur lansată în circuitul numismatic de Banca Centrală, în acest an. Instituția a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema „330 de ani de la tipărirea Bibliei de la București”, începând cu data de 16 aprilie 2018.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii