
Comisia Europeană (CE) şi Banca Naţională a României (BNR) au cerut, în mod constant, întărirea independenţei pentru banca centrală, dar unele propuneri legislative recente şi nerespectectarea patrimoniului BNR merg în direcţia inversă acestor cereri, a afirmat luni, pentru News.ro, directorul de comunicare al BNR, Dan Suciu.
Senatorul liberal Florin Cîţu a scris luni, pe pagina sa de Facebook, că CE şi BCE cer modificarea statutului BNR astfel încât reprezentanţii Ministerului Finanţelor să nu mai poată participa la şedinţele de politică monetară apreciind că este prea mare riscul unor inflenţe politice şi, în aceeaşi notă, cele două instituţii solicită şi introducerea unei prevederi exprese vizând blocarea oricărei încercări a Guvernului de a influenţa deciziile BNR.
Conform lui Cîţu, dacă în 2016 erau îndeplinite trei din cele patru criterii necesare aderării la zona euro, în prezent doar un singur criteriu este îndeplinit, pentru că „Guvernarea PSD şi Comisia Dăncilă-Vâlcov pentru aderarea la zona euro au înrăutăţit dramatic situaţia economică”, mai scrie News.ro.
„Veştile proaste pentru Dragnea şi gaşca lui nu se opresc aici. CE şi BCE cer o serie întreagă de modificări la statul BNR (90% din statut) care au un singur scop: să întărească independenţa politicii monetare faţă de intervenţia politicului. Lucrurile au devenit foarte serioase. Dragnea şi PSD trebuie să înţeleagă un lucru foarte clar: chiar dacă printr-o minune toate cela 4 criterii sunt îndeplinite, România nu poate adera la zona euro până când statutul BNR nu este modificat, aşa cum cer BCE şi CE. România nu poate să facă modificările la stătut cu o luna înainte de a încerca să între în ERM. Nu. Statutul trebuie modificat cât mai repede, în 2018. Atlfel, România va rămâne mulţi ani în afara zonei euro şi a spaţiului Schengen”, avertizează parlamentarul liberal.
CE şi BNR au cerut, în mod constant, o întărire a independenţei pentru banca centrală, dar există măsuri legislative care merg în direcţia inversă, a avertizat Suciu.
„În mod constant, CE şi BNR au cerut o întărire a independenţei pentru banca centrală. Există unele măsuri legislative, precum cea a senatorului PNL Daniel Zamfir, care merg în sens invers acestor cereri”, a afirmat Suciu, pentru News.ro.
O iniţiativă legislativă recentă a senatorului Daniel Zamfir vizează modificarea Legii 312 privind statutul BNR, astfel încât să fie abrogate alineatele din lege care îi exonerează de răspunderea civilă sau penală pe membrii Consiliului de Administraţie.
Totodată, unele măsuri care nu respectă patrimoniul BNR pot fi văzute ca un atac la adresa independenţei băncii centrale, consideră Suciu.